osjetljivi ste na kritike?

Znakovi da niste dovoljno spremni da imate djecu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Znakovi da niste dovoljno spremni da imate djecu
FOTO: Ilustracija

Ako niste u stanju braniti svoje stavove ili samo odmahnuti rukom na kritike koje će dolaziti iz svih smjerova, prvo poradite na ojačavanju svojeg karaktera, pa onda tek na bebi

Prije nego odlučite da postanete roditelj, veoma je bitno da dobro preispitate odluku i shvatite da li ste spremni za to u ovom trenutku, uzimajući u obzir sve žrtve koje roditeljstvo podrazumijeva.

Ovo su samo neki od znakova da ipak niste spremni i da trebate malo više raditi na sebi:

1. Zaluđeni ste odjećom za bebe više nego bebama u stvarnom životu

Sasvim je normalno i prirodno da nas u trenutku kada gledamo odjeću za bebe preplave emocije. Malene gegice, čarape, kape, svečane haljinice, malena odijela - rastopit će i najhladnije srca. Međutim, osjećaj "slatkoće" nije jedini preduslov za spremnost na odgovornost koju roditeljstvo sa sobom nosi.

2. Teško vam je prihvatiti da ne radite samo ono što vi želite

Iako roditeljstvo ne znači da nikada više nećete otići na koncert, u restoran, kino ili izlazak, ipak može da znači da ćete morati da se odreknete nekih stvari u kojima ste nekad uživali. Dolaskom djece prestajete da živite samo za sebe i svoje potrebe, već neophodno da dobar dio svog vremena posvetite i porodici.

3. Previše vas brine šta drugi misle o vama

Previše vremena ispred ekrana, premalo prirodno uzgojene hrane, premalo kretanja, previše popuštanja ili bilo čega drugog što može biti premalo ili previše - je temelj za osuđivanje. 

Ako niste u stanju braniti svoje stavove ili samo odmahnuti rukom na kritike koje će dolaziti iz svih smjerova, prvo poradite na ojačavanju svog karaktera, pa onda tek na bebi. 

4. Preuzimanje odgovornosti vam nije prirodno

Teška istina je da odgajanje djeteta često ide u suprotnom smjeru od brige za sebe. Djeca znaju biti nepredvidiva i sigurno će vam utjecati na raspored i obveze bez obzira na to koliko ih dobro organiziranima vi držite. Ako vi ili vaš partner trebate više vremena za sebe, za punjenje baterija ili isključivanje iz stvarnosti, konzistentan timski rad mogao bi biti problem.

Iako je lijepa zamisao da ste prijatelj sa djecom, roditeljstvo i prijateljstvo nisu ista stvar. Ako ste roditelj morate da preuzmete odgovornost te vodite računa o jednom novom životu i uložite mnogo truda u vaspitanje.