Manje količine aspirina smanjuju rizik od razvoja raka jajnika

Istraživački tim sa Harvarda je utvrdio da žene koje uzimaju manje aspirina imaju 23 posto manju vjerovatnoću za razvoj raka jajnika, prenosi Daily Mail.

Najmaligniji od svih ginekoliških karcinoma je rak jajnika i peti je po učestalosti među malignim bolestima od kojih oboljevaju žene. Zovu ga “tihi ubica” jer kasno stvara simptome te se vrlo često otkrije onda kada ga više nije moguće izliječiti.

Međutim, istraživački tim je utvrdio da su žene koje redovno uzimaju tablete s manjom dozom aspirina od 75 miligrama imale za 23 posto manju vjerovatnoću za razvoj raka jajnika.

Naučnici već duže vrijeme istražuju može li se aspirin boriti s rakom te su otkrili da niska doza može značajno smanjiti rizik od raka crijeva.

“Ono što je stvarno razlikovalo ovo istraživanje od prethodnog rada bilo je da smo analizirali nisku dozu aspirina umjesto standardne doze. Rezultati naglašavaju da istraživanje o korištenju aspirina i riziku od raka mora uzeti u obzir dozu aspirina, te da je velika potreba za razgovorom pacijenata i liječnika o rizicima i prednostima uzimanja niske doze aspirina”, izjavio je istraživač Mollie Barnard.

Istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Oncology također je pokazalo da drugi lijekovi protiv bolova – nesteroidni antireumatici kao što su ibuprofen i naproksen – zapravo povećavaju rizik od raka jajnika.

Kada se uzimaju u količinama od najmanje 10 tableta sedmično tokom nekoliko godina, povećavaju rizik od raka jajnika za 19 posto.

Čuvajzdravlje.ba / Klix