Najveća krvna arterija

Aorta prepoznata kao zaseban ljudski organ

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Aorta  prepoznata kao zaseban ljudski organ
Foto: Ilustracija

Aorta, glavna i najveća krvna arterija, koja prenosi krv iz srca u ostatak tijela, dobila je posebnu čast u medicinskom svijetu - priznata je kao zaseban ljudski organ.

"Velik je to korak", kazao je Martin Czerny iz Univerzitetske bolnice Freiburg u Njemačkoj.

"Priznanje aorte kao organa stavlja je u rang s ostalim organima, srcem, plućima i mozgom."

Novi status organa vrijedi u zemljama Europske unije i u Sjedinjenim Državama, nakon što je kao takav definisan u smjernicama Europske udruge za kardiotorakalnu hirurgiju (EACTS) i Američkog društva torakalnih hirurga (STS), prenosi Index.

I za pacijente će ova odluka činiti razliku jer će klinički proces za mnoge među njima koji se liječe od bolesti aorte odsad vjerojatno biti drugačiji i, nadamo se, optimalniji.

Liječenje aorte u sklopu zasebnog medicinskog područja

Dosad je bilo uobičajno da se bolesti aorte liječe ili u kardiohirurgiji ili u vaskularnoj hirurgiji, ovisno o vrsti i lokalizaciji.

 
"Nove smjernice jasno preporučuju liječenje aorte u sklopu zasebnog medicinskog područja. Ono treba biti povezano s ostalim sličnim područjima medicine", pojasnio je Czerny, direktor bolnice za kardiovaskularnu hirurgiju u Njemačkoj.

Sve to će poboljšati liječenje ruptura aorte i ostalih ozbiljnih bolesti, kazao je Czerny.

Aorta je odgovorna za transport krvi bogate kisikom iz srca u tijelo. Ta velika krvna žila najveća je arterija u tijelu i proteže se od lijeve klijetke do žila u području zdjelice. Ima i značajnu ulogu u regulaciji krvnog pritiska i brzini protoka krvi.