Medicina

Broj oboljelih od malignih bolesti u stalnom porastu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Broj oboljelih od malignih bolesti u stalnom porastu
U Republici Srpskoj od 2006. do 2013. godine broj novootkrivenih slučajeva malignih bolesti povećan je za 37 odsto, podaci su iz Registra ovih bolesti.

Specijalista socijalne medicine u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Slađana Šiljak rekla je Srni da je broj novootkrivenih slučajeva malignih bolesti u 2013. godini značajno veći kod muškog pola - 3.058 u odnosu na ženski - 2.656 slučajeva.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv karcinoma koji se obilježava sutra, Šiljak je navela da je u Srpskoj učestalost obolijevanja od karcinoma kod muškog pola 222,5 oboljelih na 100.000 stanovnika, a kod žena 181,6 na 100.000 stanovnika.

Ona je navela da je najveći broj novootkrivenih slučajeva oboljelih od karcinoma na području Banjaluke i Doboja, a najmanji na području Foče.

Broj umrlih od malignih bolesti je veći kod muškog pola u odnosu na ženski, dok je stopa mortaliteta od karcinoma kod oba pola u blagom padu od 2006. do 2013. godine.

Muškarci su 2013. godine najčešće obolijevali od karcinoma dušnika, pluća, kolona, rektuma, prostate, mokraćne bešike i želuca, a žene od karcinoma dojke, grlića i tijela materice, kolona, rektuma, dušnika i pluća.

Nacionalni koordinator za maligna oboljenja Zdenka Gojković rekla je Srni da je broj novooboljelih od karcinoma u stalnom porastu u cijelom svijetu, ali da u razvijenim zamljama, koje realizuju programe ranog otkrivanja i uvode nove metode liječenja, bilježi pad smrtnosti.

"Kod nas nije takva situacija, jer raste i broj oboljelih i broj smrtnih slučajeva od karcinoma", rekla je Gojkovićeva, ističući da je su skrining programi jako važni posebno u slučaju karcinoma kod kojih je moguće provoditi takve programe, kao što su karcinom dojke, grlića materice i debelog crijeva.

Gojkovićeva ističe da skrining kod karcinoma dojke podrazumijeva redovne ultrazvučne ili mamografske preglede, koji mogu otkriti vrlo rane promjene koje se liječe samo jednim operativnim zahvatom.

Koliki je značaj redovnih pregleda, kaže Gojkovićeva, pokazuju i pregledi grlića materice, kojima se može spriječiti sam nastanak tumora.

"Za sve to je naravno potrebno uložiti mnogo veće finansijska sredstva, ali se kroz godine, ta sredstva isplate", rekla je Gojkovićeva, koja je pozdravila inicijativu za uvođenjem dodatnih akciza na duvan i alkohol koje bi bile trošene na liječenje.

U Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Srni je rečeno da Fond u cjelosti finansira troškove zdravstvene zaštite osiguranih lica oboljelih od malignih bolesti, jer su oni oslobođeni plaćanja participacije.

To podrazumijeva troškove dijagnostike, pregleda, liječenja, lijekova, pomagala koje koriste, radioterapije i svih drugih usluga koje spadaju u obavezno zdravstveno osiguranje.

Pacijentima oboljelim od malignih bolesti se uvijek ovjeri zdravstvena knjižica, čak i kada nisu uplaćeni doprinosi za zdravstveno osiguranje, jedini uslov je da budu prijavljeni na osiguranje. Na ovaj način oboljelim od karcinoma je u Srpskoj uvijek i u potpunosti obezbijeđena zdravstvena zaštita.

Oboljelim od malignih bolesti su dostupni lijekovi sa liste citostatika za liječenje svih malignih oboljenja, uključujući i savremenu biološku terapiju, kao i najsavremeniji tretman za liječenje radioterapijom u Centru za radioterapiju u Banjaluci.

Kod zakazivanja dijagnostičkih pregleda kao što su CT i magnetna rezonanca, oboljeli od malignih bolesti imaju prioritet, a uvođenjem privatnih klinika i centralizovanim zakazivanjem pregleda, preko Fonda, znatno je skraćeno čekanje na ove preglede.

Fond za oboljele od malignih bolesti u potpunosti finansira i pomagala koja su im neophodna, poput perika, grudnjaka i drugih medicinskih sredstava koje koriste. Ženama oboljelim od karcinoma dojke Fond zdravstvenog osiguranja finansira i rekonstrukcije dojke, što nije slučaj u zemljama u regionu.

(SRNA)