Nauka istražila

Dugotrajna oštećenja mozga kod osoba hospitalizovanih zbog COVID-a

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Dugotrajna oštećenja mozga kod osoba hospitalizovanih zbog COVID-a
Foto: Ilustracija

Naučnici sa Univerziteta Oksford i Lestera otkrili su da su osobe hospitalizovane zbog kovida pretrpjele dugotrajna oštećenja mozga koja odgovaraju smanjenju IQ-a za 10 bodova. U istraživanju su učestvovali 475 pacijenata koji su prošli kognitivne i psihijatrijske testove.

Studija je pokazala da su i dvije do tri godine nakon preležanog kovida ovi pacijenti imali niže rezultate na testovima pažnje i pamćenja u poređenju s očekivanim nivoom za svoju dobnu i sociodemografsku grupu. Prosječan deficit u kognitivnim sposobnostima bio je jednak smanjenju IQ-a za 10 bodova.

Osim kognitivnih problema, jedna petina učesnika prijavila je tešku depresiju, dok je četvrtina imala problema s umorom i pamćenjem, s pogoršanjem simptoma tokom vremena. Glavni autor studije, Maksim Take s Oksforda, ističe da su ljekari bili svjesni povećanog rizika od depresije i kognitivnih problema, ali su bili iznenađeni što su simptomi pogoršavali dvije do tri godine nakon hospitalizacije.

Tokom pandemije, Velika Britanija je imala više od 38.000 hospitalizacija zbog kovida, sa preko 1,1 milion prijema od marta 2020. do maja 2023. Najteže bolesni pacijenti su pokazivali najgore dugoročne simptome, sa 75% njih koji su patili od depresije. Takođe, više od četvrtine učesnika studije bilo je prisiljeno da promijeni posao zbog lošeg zdravlja nakon bolničkog liječenja.