Nova saznanja

Evo kako uzimanje aspirina djeluje na jednu vrstu raka

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Evo kako uzimanje aspirina djeluje na jednu vrstu raka
Foto: Ilustracija

Prema nedavnom istraživanju, aspirin se može pokazati korisnim u spriječavanju i terapiji kolorektalnog karcinoma.

Prema nedavnom istraživanju objavljenom u časopisu Cancer, primjena aspirina može imati značajan uticaj na tok kolorektalnog karcinoma. Istraživanje je pokazalo da pacijenti koji su koristili aspirin pokazuju manje širenje bolesti na limfne čvorove u usporedbi s onima koji nisu koristili ovaj lijek. Osim toga, čini se da aspirin pomaže u poticanju imunološkog sistema tijela da prepozna i eliminiše ćelije raka.

Prethodne studije također su sugerisale vezu između upotrebe aspirina i ishoda kolorektalnog karcinoma, ali mehanizam iza ovog učinka nije bio jasan. Novo istraživanje ukazuje na to da aspirin može modificirati funkciju imunološkog sistema, čineći ga osjetljivijim na ćelije raka i poboljšavajući njihovo uništavanje.

Unatoč obećavajućim rezultatima, ostaje mnogo pitanja o primjeni aspirina u liječenju raka debelog crijeva, uključujući i identifikaciju pacijenata koji bi mogli imati koristi od ovog tretmana. Važno je napomenuti da primjena niskih doza aspirina može povećati rizik od krvarenja, što ga čini neprikladnim za svakog pacijenta.

Studija je obuhvatila analizu uzoraka tkiva 238 pacijenata koji su bili podvrgnuti operaciji za liječenje kolorektalnog karcinoma. Rezultati su pokazali da su pacijenti koji su koristili aspirin imali manje širenje bolesti. Međutim, prije donošenja konačnih zaključaka, potrebno je provesti daljnja istraživanja kako bi se bolje razumjeli učinci aspirina na različite podskupine pacijenata.

Stopa incidencije raka debelog crijeva raste, posebno među osobama mlađim od 50 godina, što ovu temu čini izuzetno važnom. Predviđa se da će rak debelog crijeva postati drugi najčešći uzrok smrti od raka u Sjedinjenim Američkim Državama, s više od 53.000 smrtnih slučajeva samo u ovoj godini. Stoga je neophodno nastaviti istraživanja kako bi se bolje razumjeli potencijalni terapijski benefiti aspirina u borbi protiv ove ozbiljne bolesti.