Jennifer Lincoln

Ginekologinja objasnila zašto je fizički nemoguće oporaviti se odmah nakon porođaja

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ginekologinja objasnila zašto je fizički nemoguće oporaviti se odmah nakon porođaja
Jennifer Lincoln / TikTok

Znamo da se na društvenim mrežama neke žene hvale povratkom u formu kratko nakon porođaja.

Zbog toga se neke novopečene majke osjećaju loše, pa je ginekologinja Jennifer Lincoln odlučila objasniti zašto je oporavak odmah nakon porođaja fizički nemoguć.

U samo 30 sekundi uspjela je pokazati zašto je apsurdno očekivati da će neko ko je tek rodio izgledati kao prije trudnoće.

"Jeste li znali da je maternica žene koja nije trudna veličine limuna, dok u trudnoći naraste kao lubenica, ili više? Pa sada to znate", rekla je.

@drjenniferlincoln Not the same as it was. And that’s ok! #asitwas #postpartum #obgyn #newbaby #bodypositivity ♬ As It Was - Harry Styles

Drugim riječima, trudnoća traje 40 sedmica i sve to vrijeme tijelo žene se mijenja, pa nije realno očekivati da će se u roku od par sedmica vratiti na staro.

"Maternica se počinje stezati nakon što posteljica izađe, vraćajući se na normalnu veličinu za otprilike šest sedmica", dodala je dr. Lincoln.

Mnoge slavne žene, poput Ashley Graham, požalile su se na pritisak s kojim se suočavaju novopečene majke. Kažu da je obeshrabrujuće gledati kako se nešto nemoguće nameće ženama koje su tek rodile.