Evo kako funckioniše

Inovativni Syn-One test: Revolucija u dijagnostici Parkinsonove bolesti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Inovativni Syn-One test: Revolucija u dijagnostici Parkinsonove bolesti
Foto: Ilustracija

Nedavno objavljena studija u časopisu JAMA predstavila je revolucionaran Syn-One test za biopsiju kože, koji pokazuje izuzetnu učinkovitost u dijagnosticiranju Parkinsonove bolesti i drugih sinukleinopatija s visokom točnošću od 93%.

Dr. Christopher Gibbons s Beth Israel Deaconess Medical Centra i Harvard Medical School, glavni autor studije, istaknuo je kako je brzo i precizno dijagnosticiranje ovih neurodegenerativnih stanja dugogodišnji izazov zbog njihove kompleksnosti, što često dovodi do kašnjenja ili pogrešne dijagnoze.

Kako funkcioniše Syn-One test?

Syn-One test koristi biopsiju kože radi otkrivanja fosforiliranog alfa-sinukleina (P-SYN), abnormalnog proteina koji karakteriše sinukleinopatije. Studija je uključila 428 uečsnika iz neuroloških ordinacija u SAD-u te je pokazala visoku stopu detekcije P-SYN-a kod pacijenata s Parkinsonovom bolešću, demencijom s Lewyjevim tjelešcima, višestrukom atrofijom sustava i čistim autonomnim zatajenjem.

Prednosti Syn-One testa

Ovaj test ne samo da pomaže u ranoj dijagnostici, nego također pruža mogućnost praćenja progresije bolesti i procjene učinkovitosti terapije kroz vrijeme. To je ključno za poboljšanje skrbi o pacijentima s neurodegenerativnim bolestima.

Buduća istraživanja i razvoj testa

Iako trenutno ne može razlikovati specifična neurodegenerativna stanja, istraživači nastoje unaprijediti Syn-One test radi veće preciznosti i primjene u ranoj detekciji bolesti. Studije u toku istražuju njegovu korisnost u otkrivanju ranih stadija bolesti, s očekivanjem novih rezultata u narednoj godini.