Syn-One test

Jednostavan test za rano otkrivanje Parkinsonove bolesti i ostalih neuroloških oboljenja

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Jednostavan test za rano otkrivanje Parkinsonove bolesti i ostalih neuroloških oboljenja
Foto: Ilustracija

Nedavna istraživanja, objavljena u časopisu JAMA, ističu revolucionaran pristup u otkrivanju neurodegenerativnih bolesti, poput Parkinsonove bolesti, kroz upotrebu jednostavnog testa biopsije kože nazvanog Syn-One Test. Ova nova metoda dijagnostike pokazala je izvanrednu točnost od 93%, što predstavlja značajan napredak u medicinskom polju.

Što je posebno impresivno jeste da se ovaj test može provesti u standardnoj doktorskoj ordinaciji, bez potrebe za složenim postupcima ili invazivnim metodama. To znači da će pacijenti imati pristup bržem i efikasnijem procesu dijagnosticiranja, što može omogućiti ranije liječenje i upravljanje ovim neurodegenerativnim stanjima.

Ova nova tehnika nije samo korisna u otkrivanju Parkinsonove bolesti, već i drugih sinukleinopatija, uključujući demenciju, višestruku atrofiju sistema i čisto autonomno zatajenje.

S obzirom na to da su ove bolesti često teške za dijagnosticiranje u ranim fazama, Syn-One Test ima potencijal da promijeni način na koji medicinska zajednica pristupa tim stanjima, omogućavajući ranu intervenciju i poboljšavajući kvalitetu života pacijenata.

Dr. Christopher Gibbons iz Beth Israel Deaconess Medical Centra i Harvard Medical School ističe izazove brzog dijagnosticiranja neurodegenerativnih stanja, poput Parkinsonove bolesti, zbog njihove kompleksnosti. Često dolazi do kašnjenja ili čak pogrešnih dijagnoza, što može značajno utjecati na tretman i brigu o pacijentima.

Syn-One Test pokazuje izuzetnu sposobnost u identifikaciji abnormalnih proteina povezanih s ovim stanjima s visokom točnošću. Ova nova metoda obećava poboljšanu preciznost u dijagnostici, što će omogućiti bržu i precizniju skrb za pacijente.

Statistike otkrivaju da jedan od četiri pojedinca prvotno dobije pogrešnu dijagnozu prije nego što se postavi točna dijagnoza Parkinsonove bolesti ili srodnih poremećaja. Simptomi koji se preklapaju između ovih stanja, kao što su drhtanje i kognitivne promjene, dodatno otežavaju dijagnosticiranje. Ovaj novi test može značajno smanjiti rizik od takvih grešaka i osigurati da pacijenti dobiju pravovremenu i adekvatnu skrb.

U istraživanju koje je obuhvatilo 428 učesnika iz različitih neuroloških ordinacija širom SAD-a, uključujući zdrave pojedince i one s dijagnozom jedne od četiri neurodegenerativne bolesti, provedena je biopsija kože radi otkrivanja abnormalnog proteina poznatog kao fosforilirani alfa-sinuklein (P-SYN). Ovaj protein je karakterističan za sinukleinopatije, skupinu neurodegenerativnih bolesti.

Korištenje biopsije kože za otkrivanje neurodegenerativnih bolesti ima utemeljenje u činjenici da se nakupine proteina mogu naći u perifernim živcima izvan mozga i leđne moždine. Ovo istraživanje se oslanja na prethodna istraživanja koja su pokazala poremećaje u perifernim živcima kod Parkinsonove bolesti te mogućnost prisutnosti P-SYN-a u kožnim živcima. Ova nova metoda pruža uvid u potencijalno ranu dijagnostičku sliku neurodegenerativnih bolesti, pružajući nadu u bolje upravljanje i tretman ovih složenih stanja.