Bihać

Kuvajt donacijom aparata za akutnu hemodijalizu podržao liječenje djece, adoloscenata i odraslih

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka

Zajedničkim snagama organizacija Al Najat iz Kuvajta i Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka prikupili su potrebna sredstva za nabavku aparata za akutnu hemodijalizu djece za Kantonalnu bolnicu “dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću, koja je izuzetno vrijedna i važna u procesu liječenja djece, adoloscenata i odraslih za nefrološkom problematikom, među kojima su nerijetko i djeca oboljela od malignih bolesti.

Vrijednost donirane opreme iznosi 50 000 KM i danas je uručena gore spomenutoj bolnici.

Donirana oprema će služiti za akutnu hemodijalizu djece, adoloscenata i odraslih sa nefrološkim problemima, a među kojima su i djeca oboljela od raka, koja nerijetko imaju nefrološke komplikacije kao posljedicu liječenja malignih bolesti.

Primopredaji aparata prisustvovala je, osim članova Udruženja Srce za djecu i ministrica zdravstva, rada i socijalne politike USK Zemina Kadirić. Ona se zahvalila Udruženju srce za djecu na ovoj vrijednoj donaciji koja će uvelike pomoći pružanju zdravstvenih usluga pacijentima na području Unsko - sanskog kantona.

“Mi prvi put imamo ovakav aparat u našoj ustanovi. Aparat je od izuzetnog značaja, jer je mobilan, tako da naše pacijente koji su na respiratoru ili na drugom pomoćnom sredstvu nećemo više voziti na odjel hemodijalize, već sve što je hitno potrebno pacijentu će biti odrađeno na odjelu.

S obzirom da se radi o mobilnom aparatu ne znači da će biti korišten samo na intenzivnoj njezi već na svakom odjelu na kojem bude neophodan za pomoć pacijentu. Ja bih iskoristio ovu priliku da se zahvalim državi Kuvajt koja je u cijelom ovom periodu pratila naš rad i ovo je nastavak suradnje koju smo imali i do sada, te želim da se zahvalim Udruženju Srce za djecu na ovoj donaciji“, rekao je direktor Kantonalne bolnice u Bihaću dr.med. Hajrudin Havić.

Ovom vrijednom nabavkom ostvaren je izuzetan napredak u borbi za život najteže oboljelih pacijenata, kojima akutna hemodijaliza spašava život.