Medicina

Moždani udar se liječi izvlačenjem tromba

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Moždani udar se liječi izvlačenjem tromba

Cij novog liječenja moždanog udara je da se što prije ponovo uspostavi krvotok kroz začepljeni krvi sud i to mehaničkim izvlačenjem tromba.

Na ljestvici smrtnosti, moždani udar nalazi se na visokom mjestu te mu se posvećuje izuzetna pažnja kako u istraživanju tako i liječenju.

“Postoje četiri medicinske studije koje su nedavno urađene i koje pokazuju da postoji novi pristup u liječenju moždanog udara, a to su endovaskularne procedure”, rekao je neurolog iz Češke Univerzitetske bolnice dr Daniel Šanjak.

Kako je objasnio, riječ je o ponovnom uspostavljanju krvotoka kroz veliki začepljeni krvni sud i o tome da se to uradi što prije, jer je to u interesu pacijenta. To je način da se tromb mehaničkim putem izvlači iz začepljenog krvog suda.

Potrebno je da pacijent dođe što je prije moguće, ali da procedura može uspješno da se sprovede i do šest sati nakon prvog ispoljavanja simptoma. Stopa uspješnosti liječenja je oko 60 posto.

Kako je objasnio, mehanička trombektomija je i u sijvetu relativno nova metoda jer se primijenjuje tek nekoliko godina. To je najveći napredak koji je postignut u terapiji akutnog moždanog udara od kada je 90ih godina uvedena intravenska tromboliza kao standard.

(Ljepotaizdravlje.ba)