Medicina

Može li se izbjeći Alzheimerova bolest?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Može li se izbjeći Alzheimerova bolest?

Gubitak pamćenja dolazi sa starenjem, ali vrlo lako može prijeći i u demenciju. Možemo li spriječiti ovu pojavu?

Kognitivne sposobnosti opadaju s godinama, ali imamo vremešne ljude s izuzetno bistrim umom i s druge strane one čije umne sposobnosti vidljivo opadaju. Liječnici preporučaju zdravu prehranu, aktivan život i vježbanje kao najbolju prevenciju. No, je li to dovoljno da bi se bolest spriječila?

Nažalost, prema podacima Američkog udruženja za Alzheimerovu bolest, gotovo polovica ljudi kod kojih se razvija Alzheimer nije ni svjesna da ih napada ova bolest. Naravno da se ne možemo oslanjati na samoprocjenu, i naša okolina treba zamijetiti da se nešto čudno zbiva. Većina ljudi, pa ni stručnjaka, ne zna razliku između pada kognitivnih sposobnosti i demecije. Ne postoji ni standardizirani test koji bi to mogao izmjeriti. Pretrage koje mogu otkriti neurološke promjene su također i skupe. Tu je i pomisao, ako je bolest ionako neizlječiva, zašto bi se i trudili dijagnosticirati je.

Kako prepoznati prve znakove bolesti? Poteškoće prisjećanja događaja, razgovora i imena, nesuvisli govor, apatija, depresija, promjene u ponašanju, zbunjenost i loše procjene ukazuju na to da se ne radi samo o tipičnoj zaboravnosti do koje dolazi s godinama.

(Ljepotaizdravlje)