Veliki iskorak u medicini

Neinvazivnim postupkom pacijentu s Parkinsonovom bolesti uklonili esencijalni tremor

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Neinvazivnim postupkom pacijentu s Parkinsonovom bolesti uklonili esencijalni tremor
Foto: Ilustracija

Oboljeli od Parkinsonove bolesti dobili su nadu da će ponovno steći neovisnost nakon što je u Škotskoj po prvi put izveden postupak za sprječavanje tremora.

Ultrazvučnu talamotomiju, neinvazivni postupak koji ljudima koji žive s Parkinsonovom bolešću može omogućiti da kontrolišu svoje pokrete, izveo je ranije ovog mjeseca tim s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Dundeeju, piše Daily Mail.

Međunarodno kliničko ispitivanje doktori sa spomenutog univerziteta pozdravili su kao "prekretnicu za škotsku medicinu", dok ga je pacijent koji je imao koristi od toga nazvao "čudo".

Ispitivanje je provedeno na pacijentima s Parkinsonovom bolešću i drugdje, ali u ograničenom opsegu jer tehnologija nije široko dostupna, a posljednjih je godina provedeno u Škotskoj na 60 pacijenata koji su živjeli s esencijalnim tremorom. Nekontrolisani tremori simptom su neizlječive Parkinsonove bolesti, a potaknuti su smanjenom nivoom dopamina u mozgu.

Ovaj neinvazivni postupak bez rezanja koristi fokusirani ultrazvuk visokog intenziteta za stvaranje lezije u dijelu mozga poznatom kao talamus, koji kontroliše pokrete osobe.

Ian Keir, 63, iz Carnoustieja, Škotska, imao je zahvat ovaj mjesec i rekao je da je ponovo stekao svoju neovisnost. Penzionisanom vatrogascu dijagnosticirana je Parkinsonova bolest 2018. nakon što je dvije godine patio od drhtanja desne ruke i rekao je da zbog toga ovisi o svojoj supruzi u svakodnevnim zadacima, ali sada ponovno može pisati i sam rezati hranu.

"Bilo je vrlo bezopasno u početku, ali nisam imao kontrolu nad tim. Na temelju istraživanja imao sam osjećaj da je Parkinsonova bolest. Tokom godina moje drhtanje postalo je znatno gore. Bilo je nevjerovatno frustrirajuće - morao sam naučiti jesti samo viljuškom. Srećom, moja supruga ima puno razumijevanja i bila mi je velika podrška", opisao je Ian za Daily Mail.

Njegov rukopis je također bio prilično nečitak, a tremor je uticao na njegovu desnu ruku, a pisanje lijevom nikad nije mogao svladati. Ipak, nakon postupka se sve promijenilo.

"Ovo je poput čuda. Tremor je potpuno nestao, kao da ga nikad nisam imao. Sada mogu učiniti tačno ono što sam mogao prije", rekao je Ian. Sad može natočiti vode i raditi stvari bez prethodnog razmišljanja.  "Očito sam bio nervozan, ali poboljšanje je bilo gotovo trenutno. Iako sam svjestan da ovo nije lijek za Parkinsonovu bolest, lijek je za neke moje simptome. Tako sam zahvalan i jednostavno želim iskoristiti svaki dan", zaključio je Ian. 

"Ovo je prekretnica za škotsku medicinu. Već smo svjedočili transformativnom učinku koji slični postupci imaju na pacijente koji žive s esencijalnim tremorom, tako da je ponoviti to za one s Parkinsonovom bolešću - koji možda nikad nisu ni sanjali da će ponovno imati takvu kontrolu nad svojim pokretima - velika privilegija", rekao je za Daily Mail dr. Tom Gilbertson, konsultant neurolog i počasni viši predavač.

Gilbertson je rekao da su na Univerzitetu u Dundeeju već dobro upoznati s izvođenjem talamotomije, jer već nekoliko godina rade s pacijentima s esencijalnim tremorom.

"Uvijek prepoznajemo važnost onoga što radimo i utjecaj koji to ima na naše pacijente. Univerzitet je globalno priznat kao vodeće u istraživanju Parkinsonove bolesti, a prilike kao što je ova naglašavaju napredak koji je postignut u rješavanju ovog stanja, koje je jedan od najhitnijih zdravstvenih izazova našeg vremena", objasnio je Gilbertson. 

Dodao je da je Ian dokaz da istraživanja koja se odvijaju na njihovom univerzitetu dovode do napretka koji može promijeniti živote pacijenata s Parkinsonovom bolešću.