Značajan pomak

Nova generacija vakcina protiv melanoma povećava postotak preživljavanja

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Nova generacija vakcina protiv melanoma povećava postotak preživljavanja
Foto: Ilustracija

Novo istraživanje pokazuje da druga generacija vakcina protiv melanoma, koja se razvija u UVA Cancer Centru, značajno poboljšava dugoročno preživljavanje pacijenata s melanomom u usporedbi s prvom generacijom vakcina.

Interesantno je primijetiti da je korist od drugog generacijskog cjepiva protiv melanoma bila izraženija kod muških pacijenata u usporedbi s ženskim pacijentima. Ovo otkriće može imati značajne implikacije za budući razvoj cjepiva protiv raka.

Efikasnost novog cjepiva protiv melanoma poboljšana je putem istovremenog poticanja ključnih imunoloških stanica, poznatih kao pomoćne T stanice, da prepoznaju melanomske proteine, uz poticanje T ubojica stanica protiv melanoma. To je rezultiralo povećanim preživljavanjem pacijenata i smanjenjem recidiva bolesti.

Iako naučnici još nisu u potpunosti razumjeli zašto je pristup bio učinkovitiji kod muškaraca, biološki spol se čini važnim faktorom u ishodima pacijenata s melanomom, posebno kada su u pitanju imunoterapije. Ovi rezultati naglašavaju važnost razumijevanja kako najbolje pružiti pomoć ženama i muškarcima putem što efikasnijih imunoterapijskih strategija.

Iako ljudi obično povezuju vakcine s prevencijom virusnih bolesti, za većinu karcinoma nije poznat virusni uzrok. Ipak, vakcine protiv melanoma mogu potaknuti imunološki odgovor protiv melanomskih stanica, pružajući novu nadu u borbi protiv ove opake bolesti.