Dobre vijesti

Novi test za sepsu: Revolucija u brzom dijagnosticiranju i liječenju

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Novi test za sepsu: Revolucija u brzom dijagnosticiranju i liječenju
Foto: Ilustracija

Sepsa je ozbiljno stanje koje nastaje kada imunološki sistem tijela reaguje ekstremno na infekciju, što može dovesti do potencijalno smrtonosnog zatajenja organa. S obzirom na to da se svake godine više od 40 miliona ljudi suočava s ovom prijetnjom, razvoj novih metoda za brzu i tačnu dijagnozu je od ključne važnosti. Novi test razvijen u Južnoj Koreji može dramatično skratiti vrijeme potrebno za liječenje sepse, čime potencijalno spašava živote i smanjuje smrtnost.

Trenutne metode testiranja sepse zahtijevaju laboratorijsko uzgajanje uzoraka krvi u Petrijevim zdjelicama, što može trajati nekoliko dana. Tokom tog vremena, doktori moraju koristiti širok spektar antibiotika kako bi se borili protiv mogućih uzročnika infekcije. Ova metoda nije samo spora, već može dovesti do upotrebe antibiotika koji nisu uvijek učinkoviti, a to može pridonijeti razvoju bakterija otpornih na antibiotike.

Revolucionarni novi test

Novi test razvijen od strane naučnika u Južnoj Koreji nudi rješenje za ovaj problem. Ova tehnologija omogućava brzu identifikaciju patogena unutar uzorka krvi bez potrebe za njegovim prethodnim kultiviranjem. Test koristi posebne peptidne molekule, građevne blokove proteina, koje se vežu za štetne bakterije. Te molekule su pričvršćene na magnetske nanočestice koje omogućavaju ekstrakciju bakterija iz uzorka krvi pomoću magnetizma.

Nakon što se patogeni izdvoje, doktori analiziraju njihovu DNK kako bi precizno utvrdili koja je vrsta mikroba uzrokovala sepsu. Uz pomoć umjetne inteligencije (AI), analiza obrazaca rasta bakterija može predvidjeti koji će tretmani biti najdjelotvorniji za pacijenta.

Prednosti novog testa

Ova tehnika bi mogla značajno skratiti vrijeme potrebno za dijagnosticiranje sepse, smanjujući trenutno vrijeme obrade za 30 do 40 sati. Prema istraživanjima, test bi mogao biti dostupan za upotrebu u bolnicama u roku od dvije do tri godine. Važno je napomenuti da cijeli proces može biti obavljen automatski pomoću jednog stroja, što povećava učinkovitost i smanjuje ljudske pogreške.

Važnost brze dijagnoze

Sepsa je poznata kao "tihi ubica" zbog svoje teške prepoznatljivosti i brzine kojom se stanje može pogoršati. Svaki sat odgode u dijagnozi može povećati rizik od smrti od sepse za jedan do dva posto. Zbog toga je ključno što brže početi s odgovarajućim liječenjem. Pacijenti koji prežive sepsu mogu se suočiti s dugotrajnim posljedicama, uključujući oštećenje zuba, desni i tkiva na licu i ušima.