Važno otkriće

Otkriveni razni molekularni obrasci povezani s kliničkim simptomima sepse

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Otkriveni razni molekularni obrasci povezani s kliničkim simptomima sepse
Foto: Ilustracija

Naučnici sa Lund University u Švedskoj identifikovali su različite molekularne obrasce povezane s kliničkim pokazateljima sepse. Ovi otkrića mogu omogućiti precizniju dijagnozu i prognozu sepse, te pomoći u prilagođavanju terapije pojedinačnim pacijentima radi maksimiziranja koristi.

Jednostavna krvna pretraga u kombinaciji s personalizovanim modelom rizika može imati značajan potencijal u spašavanju života pružajući precizniju dijagnozu sepse i identifikujući osobe koje bi mogle razviti teže kliničke manifestacije.

Prepoznavanje pacijenata s sumnjom na sepsu prije pojave zatajenja organa izuzetno je važno. S obzirom na izazove povezane s pravovremenom dijagnozom i činjenicu da sepsa godišnje odnosi milione života širom svijeta, nužno je razvijanje alternativnih pristupa.

Sepsa predstavlja ozbiljnu disfunkciju organa uzrokovanu teškom infekcijom, pri čemu se teška sepsa i septički šok pojavljuju kao progresivni stadiji bolesti, često s fatalnim ishodom. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u 2017. godini zabilježeno je oko 49 miliona slučajeva sepse, s oko 11 miliona smrtnih slučajeva koji su mogli biti spriječeni - što čini gotovo petinu svih smrtnih slučajeva u svijetu.

Jedan od ključnih izazova u liječenju sepse je nedostatak pravovremene dijagnoze, budući da trenutno ne postoji niti jedan dijagnostički test koji bi pouzdano otkrio sepsu. Trenutne prakse se oslanjaju na biomarkere kao što su CRP (C-reaktivni protein, pokazatelj upale), PCT (prokalcitonin, prekursor kalcitonina) i laktat za detekciju sepse.

Važno je napomenuti da sepsa predstavlja iznimno varijabilnu bolest koja može nastati iz različitih uzroka. Unatoč brojnim kliničkim ispitivanjima, ne postoje specifični ciljani tretmani, pa kliničari trenutno primjenjuju antibiotike, antivirusne i antifungalne terapije širokog spektra kako bi se borili protiv ove ozbiljne bolesti.