Nova saznanja o lijeku

Ozempic može pomoći pri prestanku pušenja

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ozempic može pomoći pri prestanku pušenja
Foto: Ilustracija

Novo istraživanje sugeriše da bi lijekovi za dijabetes, poput Novo Nordiskovog semaglutida—poznatog pod brendovima Wegovy i Ozempic—mogli pomoći osobama koje žele prestati pušiti.

Ova studija dodaje prethodnim saznanjima da bi popularni GLP-1 lijekovi mogli imati širi spektar primjena, uključujući pomoć u liječenju različitih stanja poput bolesti srca, demencije i apneje u snu, izvještava Forbes.

Prema studiji objavljenoj u Annals of Internal Medicine, pušači s dijabetesom tipa 2 koji su koristili semaglutid imali su manju vjerovatnost da će trebati medicinsku pomoć vezanu uz pušenje u usporedbi s onima koji su koristili druge lijekove za dijabetes.

Istraživači sa Univerziteta Case Western Reserve i Nacionalnog instituta za zloupotrebu droga analizirali su podatke iz elektroničkih zdravstvenih kartona gotovo 223 000 ljudi koji su započeli terapiju lijekovima između kraja 2017. i početka 2023. godine. Otkrili su da je semaglutid povezan s "znatno nižim rizikom" od medicinskih problema vezanih uz ovisnost o duhanu, službeno poznatih kao "poremećaj upotrebe duhana" (TUD).

Istraživači su uočili da su pacijenti koji su koristili Ozempic imali manju vjerovatnost da će im se dijagnosticirati TUD, te su manje vjerovatno dobivali savjete za prestanak pušenja ili lijekove za pomoć pri prestanku. Međutim, ovi nalazi ne dokazuju definitivno da je semaglutid pomogao u prestanku pušenja, jer korisnici ovog lijeka možda nisu tražili medicinsku pomoć ili pomoć pri prestanku pušenja.

Zbog prirode opservacijske studije, nema konačnih dokaza da semaglutid izravno doprinosi smanjenju pušenja, te istraživači ističu potrebu za dodatnim kliničkim ispitivanjima kako bi se potvrdila njegova učinkovitost u ovoj primjeni.

Postoji sve više dokaza da GLP-1 lijekovi, kao što su Ozempic i Wegovy, mogu pomoći u liječenju različitih ovisnosti. Novo Nordisk i Eli Lilly, proizvođači lijekova Mounjaro i Zepbound (tirzepatid), aktivno istražuju potencijal GLP-1 lijekova u borbi protiv različitih vrsta ovisnosti.

Iako nije jasno zašto GLP-1 lijekovi mogu uticati na ovisnosti, istraživači sugerišu da bi njihova sposobnost da odgode pražnjenje želuca i smanje apetit mogla uticati na područja mozga koja kontroliršu želju za hranom i potencijalno i za druge ovisnosti.