Obratite pažnju

Pazite na ove kombinacije lijekova: Moguće opasnosti i šta trebate znati

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Pazite na ove kombinacije lijekova: Moguće opasnosti i šta trebate znati
Foto: Ilustracija

Mnogi ljudi se u svom svakodnevnom životu oslanjaju na lijekove, bilo da se radi o uobičajnim lijekovima bez recepta poput paracetamola ili ibuprofena, ili specifičnijim lijekovima za krvni pritisak i antidepresivima. Iako su ti lijekovi često potrebni za zdravlje i dobrobit, kombinovanje nekih od njih može imati ozbiljne nuspojave. Farmaceut Abbas Kanani ističe ključne kombinacije lijekova koje treba izbjegavati zbog mogućih opasnosti.

1. Protuupalni lijekovi i lijekovi za razrjeđivanje krvi

Kombinacija nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID), kao što su ibuprofen i aspirin, s lijekovima za razrjeđivanje krvi može biti vrlo opasna. Kanani objašnjava da oba tipa lijekova mogu utjecati na zgrušavanje krvi, što povećava rizik od gastrointestinalnog krvarenja. Ako uzimate oba tipa lijekova, važno je pratiti preporuke doktora i obavijestiti ga o svim lijekovima koje koristite.

2. Određeni antibiotici i statini

Kombinacija antibiotika poput eritromicina ili klaritromicina s statinima može povećati rizik od rabdomiolize, ozbiljnog stanja koje uzrokuje oštećenje mišića. Kanani savjetuje da se prije kombinovanja ovih lijekova posavjetujete s doktorom kako biste izbjegli ozbiljne nuspojave.

3. Lijekovi protiv migrene i antidepresivi

Triptani, koji se koriste za liječenje akutnih migrena, i selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI) za depresiju mogu povećati nivo serotonina u tijelu. Prekomjerna količina serotonina može dovesti do serotoninskog sindroma, stanja koje može uzrokovati simptome od drhtavice i proljeva do ozbiljnih simptoma poput ukočenosti mišića, groznice i napada. Ako koristite oba lijeka, pratite simptome i konsultujte se s doktorom.

4. Oralna kontracepcija i određeni antibiotici

Neki antibiotici, poput rifampicina, mogu smanjiti učinkovitost oralnih kontraceptiva. Kanani upozorava da je važno koristiti dodatne metode zaštite ako koristite ove antibiotike dok ste na kontracepciji.

5. Antacidi i neki antibiotici

Antacidi mogu smanjiti apsorpciju antibiotika kao što su tetraciklin i ciprofloksacin, jer se mogu vezati za antibiotike. Preporuka je da antibiotike uzimate barem dva sata prije ili četiri sata nakon uzimanja antacida kako biste izbjegli ovu interakciju.