Istraživanja dala odgovor

Postoji li veza između bolesti masne jetre i raka?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Postoji li veza između bolesti masne jetre i raka?
Foto: Ilustracija

Bolest masne jetre, koja obuhvata nakupljanje masnoće u jetri, poznata je u dva osnovna oblika i to kao nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) i alkoholna masna bolest jetre (AFLD) koja se stvara zbog prekomjerne konzumacije alkohola.Ovo je stanje povezano s povećanim rizikom od raka jetre i drugih vrsta raka, poput raka debelog crijeva, vjerovatno zbog promjena na jetri i uobičajnih faktora rizika.

Može li masna jetra dovesti do raka?

Da, bolest masne jetre, posebno nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) koja pogađa do 90% osoba s pretilošću, može rezultirati napretkom do stanja poznatog kao nealkoholni steatohepatitis (NASH). NASH karakterizira upala i oštećenje jetre, što povećava rizik od razvoja:

  • Ciroze jetre
  • Zatajenja jetre
  • Hepatocelularnog karcinoma (HCC), koji je najčešći oblik raka jetre.
  • Slično tome, alkoholna masna bolest jetre (AFLD), uzrokovana hroničnom konzumacijom alkohola, također je povezana s povećanim rizikom od ciroze i raka jetre.

Zašto bi masna bolest jetre mogla povećati rizik od raka jetre?

Nakupljanje masti može narušiti sposobnost jetre da se bori protiv toksina iz crijeva, što može rezultirati upalom i stvaranjem ožiljaka (ciroza). Ciroza je glavni faktor rizika za razvoj hepatocelularnog karcinoma, pri čemu kronična upala jetre igra ključnu ulogu.

Koliko je čest rak jetre kod osoba s masnom jetrom?

Studije su pokazale visok rizik od hepatocelularnog karcinoma kod pacijenata s NAFLD-om. Naprimjer, švedska studija iz 2022. godine otkrila je da pacijenti s NAFLD-om imaju 12,18 puta veći rizik od razvoja HCC-a i 1,22 puta veći rizik od bilo kojeg oblika raka u usporedbi s općom populacijom.

Slično tome, južnokorejska studija iz 2023. godine pokazala je da muškarci s AFLD-om imaju 2,34 puta veći rizik od raka jetre, dok je taj rizik kod žena iznosio 2,60 puta.