Od svrbeža do suhih peta

Promjene na stopalima koje mogu biti znak ozbiljne bolesti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Promjene na stopalima koje mogu biti znak ozbiljne bolesti
Ilustracija

Jetra je jedan od naših vitalnih organa, odgovorna je za održavanje ključnih funkcija u cijelom tijelu, poput uklanjanja otpadnih tvari i toksina te pretvaranja hrane u energiju. Njezino oštećenje može imati ozbiljne posljedice.

Kiropraktičar Eric Berg upozorio je da ćemo ponekad prema stanju naših stopala prepoznati da naša jetra ne funkcionira kako bi trebala, prenosi The Mirror.

Crvene i smeđe mrlje

Dr. Berg kaže da je ovaj simptom često povezan s dijabetesom, ali može značiti i probleme s jetrom.

"Ako neko ima cirozu, hepatitis ili čak tešku masnu jetru, cirkulacija je toliko loša u donjem dijelu tijela da ćete vidjeti male crvene i smeđe mrlje. To mogu biti ljuskave točkice ili mrlje koje izgledaju poput modrica", objasnio je.

Svrbež stopala

Ljudi ponekad sumnjaju da imaju gljivice, ali svrbež stopala može ukazivati i na to da nešto nije u redu s jetrom. Dr. Berg kaže da osobe s jetrenim oboljenjima imaju više gljivičnih infekcija, ne samo na stopalima nego i na noktima.

Paučinaste vene

Ako na nogama uočite paučinaste vene, provjerite je li sve u redu s vašom jetrom, poziva dr. Berg.

Dodaje: "Paučinaste vene će se pojaviti kada jetra više nije u stanju regulisati estrogen pa on pluta tijelom. Problem je što on može oštetiti jetru i uzrokovati bolest masne jetre te probleme sa žučnim kanalima, što može dovesti do žučnih kamenaca."

Suhe i ispucale pete

Suhe i ispucale pete često su znak ozbiljnog nedostatka omega-3 masnih kiselina. Dr. Berg je objasnio: "Jetra proizvodi žuč, a žuč nam pomaže razgraditi i apsorbirati vitamine topive u mastima, kao i hranjive tvari topive u mastima poput omega-3 masnih kiselina. Ali, uz lošu funkciju jetre, ne proizvodimo količinu žuči koja nam je potrebna za ekstrakciju omega-3 masnih kiselina."

Stanja noktiju

Postoji pet stanja noktiju na nogama koja dolaze s oštećenjem jetre, uključujući distrofične nokte, onihomikozu, leukonihiju, onihoreksiju i zakrivljen nokat. Distrofični nokti su nokti koji su deformirani i vrlo debeli.

Onihomikoza se odnosi na gljivičnu infekciju nokta, ležišta ili oboje. Leukonihija se prepoznaje po bijelim linijama koje idu preko nokta ili malim tačkicama, a onihoreksija se očituje u obliku okomitih grebena. Zakrivljen nokat izgleda poput naopako okrenute žlice.

Ako uočite bilo koji od navedenih simptoma, nemojte se odmah brinuti jer sve navedeno može biti simptom i drugih bezopasnih stanja, prenosi Index.

Posavjetujte se sa svojim liječnikom o daljnjim koracima.