od 19.-22. septembra

Sarajevo epicentar inovativnih ideja u plastičnoj, rekonstruktivnoj i estetskoj hirurgiji

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Sarajevo epicentar inovativnih ideja u plastičnoj, rekonstruktivnoj i estetskoj hirurgiji
FOTO: Ilustracija

Od 19. do 22. septembra bit će održan Međunarodni kongres plastične hirurgije Sarajevo 2024. koji će okupiti vrhunske stručnjake iz oblasti plastične hirurgije sa 6 kontinenata.

Svečano otvorenje bit će održano u četvrtak, 19. septembra, u ekskluzivnom ambijentu sarajevske Vijećnice, dok će sam Kongres biti održan u hotelu Hills na Ilidži.

Ovaj značajni događaj koji će okupiti najbolja domaća, regionalna, evropska i svjetska imena iz domena plastične hirurgije održava se u organizaciji Udruženja plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga Bosne i Hercegovine (UPREKBiH), dok su suorganizatori Međunarodna konfederacija nacionalnih društava plastične hirurgije (ICOPLAST), Evropsko društvo plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga (ESPRAS), Balkanska federacija plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga (BAFPRAS) te Udruženje Fellows of Science(zajedničko Udruženje plastičnih hirurga Hrvatske,Srbije,Slovenije i BiH).

Važno je napomenuti da u Sarajevo na Kongres dolazi bord svih spomenutih Udruženja koji će održati sastanke.Sastanak ExCo ICOPLASTA je u subotu 21.9.2024,, Evropskog ExCo ESPRAS-a je u petak 20.9.2024. što će odjeknuti u Evropi i svijetu,sastanak Balkanskog predsjedništva Udruženja je u subotu 21.9.2024 …itd.

Bit će ovo prilika za učenje, razmjenu iskustava i znanja, uspostavljanje saradnje i kontakata, te prezentaciju najnovijih dostignuća u ovoj dinamičnoj oblasti. Učesnici i gosti Kongresa će imati priliku slušati izlaganja najeminentnijih stručnjaka iz oblasti plastične i rekonstruktivne hirurgije današnjice.

Predsjednik Kongresa, predsjednik Udruženja plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga u BiH i predsjednik balkanske Asocijacije plastičnih hirurga BAFPRAS, prof. dr. Reuf Karabeg ističe kako će ova četiri dana Sarajevo i Bosna i Hercegovina postati epicentar revolucionarnih rasprava i inovativnih ideja u plastičnoj, rekonstruktivnoj i estetskoj hirurgiji.

“Dok estetska kirurgija zauzima centralno mjesto, naše rasprave obuhvatit će niz kritičnih tema, uključujući mikrohirurgiju, rekonstrukciju dojke, hirurgiju šake i živaca te najnovije kozmetičke nehirurške tretmane. Naš cilj je stvoriti platformu na kojoj se okupljaju globalni stručnjaci, razmjenjujući uvide i iskustva. Izlaganja i procjene kliničkih iskustava iz vodećih svjetskih medicinskih centara omogućit će najbolja rješenja i napredak na Balkanu i drugim regijama iz kojih dolaze kolege”, kaže prof. dr. Karabeg.

On ističe će Kongres ponuditi jedinstvenu priliku stručnjacima da otkriju svoja najnovija otkrića, hirurške strategije i rješenja za složene slučajeve.

“Posebno sam ponosan što će se na ovom Kongresu, za razliku od prethodnih 12 Balkanskih kongresa, održati ICOPLAST i ESPPRAS simpozij, čime utiremo put transformativnom napretku u estetskoj i rekonstruktivnoj hirurgiji”, kaže prof. dr. Karabeg.

Predsjednik ICOPLAST-a prof. dr. Ahmed Khashaba iz Kaira-Egipat istakao je kako je Kongres plastične hirurgije Sarajevo 2024. vrlo značajan događaj za struku i nauku svijeta.

“Veliko mi je zadovoljstvo i čast da je ICOPLAST dio velikog kongresa u Sarajevu. Pridružite nam se, nećete požaliti, jer ćete imati priliku upoznati plastične hirurge iz cijelog svijeta koji će govoriti o svojim iskustvima i dostignućima”, kazao je prof. dr. Ahmed Khashaba.

Riccardo Giunta iz Minhena , predsjednik ESPRAS-a ,istakao je kako će se na Kongresu, između ostalog, govoriti i o rekonstrukciji grudi, implantatima za grudi, face liftingu te najnovijim dostignućima mikrohirurgije.

“Više od 300 učesnika imat će priliku biti dio ovog uzbudljivog naučnog događaja, na kojem će svoja iskustva i uvide podijeliti najeminentniji stručnjaci. Iskoristit ću priliku i potencirati naš moto koji glasi – jači zajedno u Evropi”, rekao je prof. dr. Riccardo Giunta .

Ovaj naučni i strukovni skup će okupiti stručnjake iz cijelog sveta, sa 6 kontinenata,omogućujući im da zajednički istraže najnovije trendove i unaprijede svoje vještine, a Sarajevo će i ovaj put svojim duhom i bogatom historijom, pružiti savršen okvir za ovaj prestižni skup.

Više o kongresu možete naći na https://sarajevo2024.com/