Medicina

Šta uzrokuje povećanje funkcije štitne žlijezde?!

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Šta uzrokuje povećanje funkcije štitne žlijezde?!

Povećanje funkcije štitne žlijezde – hipertireoidizam, rezultat je stvaranja previše tiroidnih hormona u štitinjači, što dovodi do ubrzavanja metabolizma.

Najčešći uzrok hipertiroidizma je tzv. „Grejvsova bolest“, koja se najčešće javlja kod žena između 20 i 40 godina i čiji je kasni znak naglašensot očnih jabučica. Ovaj poremećaj može da nastane i u slučajevima kada se uzima previše hormona u terapiji hipotireoidizma, kao i ako postoje „topli čvorovi“ štitne žlijezde, koji proizvode dodatne količine hormona.

Simptomi povećane funkcije štitne žlijezde su umor, gubitak tjelesne mase, nervoza, ubrzan rad srca, povećano znojenje, osjećaj toplote, izmjene menstrualnog ciklusa, dijareja, drhtanje.

U cilju postavljanja dijagnoze endokrinologu je potrebn dostaviti nivoe određenih hormona, u nekim slučajevima i nalaz ultrazvučnog pregleda štitne žlijezde.

Terapija se sastoji u uzimanju lijekova koji smanjuju nivo hormona štitne žlijezde, ponekad uz lijekove koji smanjuju ubrzan rad srca. Ukoliko ova terapija ne dovodi do željenog rezultata, nekad se odstranjuju dijelovi ili cijela štitna žlijezda.

Regularni skrining rada štitne savjetuje se svakih pet godina, a kod žena koje imaju povećaj rizik i češće.

(LJ&Z)