Potpisani ugovori

U svojoj struci i svojoj zemlji: 71 ljekar danas dobio posao u TK

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: CuvajZdravlje.ba

Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona potpisalo je danas ugovore ugovore sa 71 ljekarom koji će po Programu unapređenja zdravstvene zaštite biti angažovani u zdravstvenim ustanovama TK u 2024. godini.

Zapošljavanje ljekara finansira se preko federalnog Programa za zapošljavanje uz sufinansiranje Vlade TK.

''Potrebu za zapošljavanjem ljekara iskazalo je osam domova zdravlja, UKC Tuzla, Klinička bolnica Gračanica i Zavod za javno zdravstvo TK'', kazala je Meliha Saračević, sekretar ministarstva zdravstva TK.

Nosilac projekta zapošljavanja mladih doktora je Služba za zapošljavanje TK koja je i raspisala konkurs i izabrala 71 doktora. Većina sredstava obezbijeđena je preko Zavoda zdravstvenog osiguranja i to oko 2,5 miliona maraka.



''Radi se o sredstvima od 2700 KM po jednom ljekaru. Kompletan šroces zapošljavanja ljekara je veoma značajan zato što se dešava prirodan odliv ljekara kako iz UKC Tuzla, tako i iz domova zdravlja. Oko 100 ljekara će naredne godine u penziju samo iz Univerzitetskog kliničkog centra. Tako da je stvar potrebe da se ovaj 71 ljekar zaposli u javne zdravstvene ustanove u TK'', istakao je Denis Husić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

Posao je danas dobio Belmin Šljivić. Medicinski fakultet je završio prošle godine, a prilika za rad mu znači mnogo.

''Dobili smo priliku da radimo u svojoj struci i svojoj zemlji. Mi na ovaj način imamo priliku da liječimo ljude u BiH, a ne Njemačkoj, Austriji i drugim zemljama Evrope. Ovo je jako važan projekat koji će, nadam se, biti nastavljen i u narednom periodu i na taj način zadržati što veći broj ljudi u našoj domovini“, rekao je mladi ljekar Belmin Šljivić.

On se u budućnosti vidi kao hirurg.

''Volio bih raditi u Kliničkom centru u sklopu hirurgije. Volio bih tu specijalizaciju i da se posvetim profesuri i unapređenju akademske zajednice'', kazao je Šljivić.

Svi ljekari potpisali su ugovore o radu u trajanju od 12 mjeseci.