Evo šta je otkrila studija

Upotreba paracetamola može izazvati rizično ponašanje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Upotreba paracetamola može izazvati rizično ponašanje
Foto: Ilustracija

Paracetamol, jedan od najpoznatijih analgetika koji se koristi širom svijeta za ublažavanje boli i groznice, može imati neobične psihološke učinke prema nedavnim istraživanjima.

Prema studiji iz 2020. godine koju je proveo neuroznanstvenik Baldwin Way sa Sveučilišta Ohio State, paracetamol ne samo da smanjuje bol, već također može utjecati na našu percepciju rizika i sklonost preuzimanju rizičnih aktivnosti. Istraživanje je pokazalo da sudionici koji su uzimali paracetamol bili skloniji preuzimati veće rizike u usporedbi s onima koji su uzimali placebo.

Za potrebe istraživanja, učesnici su sudjelovali u simulaciji u kojoj su morali napumpati balon na zaslonu kompjutera kako bi zaradili imaginarni novac. Ispitivanje je otkrilo da su oni koji su uzimali paracetamol bili znatno skloniji pumpati balon do krajnjih granica, rizikujući da balon pukne i tako izgube novac, u usporedbi s kontrolnom skupinom koja je uzimala placebo. Ovaj efekt se povezao s manjom percepcijom negativnih emocija i smanjenom anksioznošću kod učesika koji su konzumirali paracetamol.

"Čini se da paracetamol djeluje na smanjenje emocionalne reaktivnosti prema riziku, što može imati dublje implikacije na naše odluke i ponašanje", objasnio je dr. Way.

Osim toga, istraživanje je istaklo da je paracetamol jedan od najčešće korištenih sastojaka u više od 600 različitih lijekova koji se izdaju bez recepta ili na recept. Unatoč potencijalnim psihološkim učincima koje može imati na percepciju rizika, paracetamol ostaje ključni lijek preporučen od strane Svjetske zdravstvene organizacije zbog svoje učinkovitosti u ublažavanju boli i groznice.

Važno je napomenuti da studija ne sugeriše da bi svako uzimanje paracetamola automatski poticalo rizično ponašanje. Umjesto toga, istraživanje pokazuje kako lijek može uticati na emocionalne i psihološke procese koji mogu djelovati na naše odluke u određenim situacijama.

"Potrebna su daljnja istraživanja kako bismo bolje razumjeli sve aspekte uticaja paracetamola na ljudsko ponašanje i percepciju rizika", zaključio je dr. Way.

Dakle, iako paracetamol ostaje ključan lijek u medicinskoj praksi, važno je biti svjestan i mogućih psiholoških efekata koje može imati na nas, te konsultovati se s doktorom u slučaju bilo kakvih zabrinutosti ili pitanja o njegovoj primjeni.