Čest respiratorni poremećaj

Evo kako prirodno liječiti bronhitis uz domaće pripravke

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Evo kako prirodno liječiti bronhitis uz domaće pripravke
Foto: Ilustracija

Od davnina se u narodnoj medicini poznavao prirodni pristup liječenju bronhitisa. U nastavku ćemo otkriti koje se prirodne metode koriste za liječenje bronhitisa. Bronhitis je čest respiratorni poremećaj uzrokovan virusima, bakterijama te iritantnim tvarima poput dima od cigareta i drugih štetnih čestica. Ova bolest uzrokuje upalu bronhijalnih cijevi, koje prenose zrak iz nosa i usta do pluća, često se pojavljujući tijekom liječenja prehlade ili virusne infekcije.

Infuzija divizme

Divizma je veličanstvena biljka koja se često nalazi uz ceste i na drugim sunčanim otvorenim mjestima. Ovaj ljekoviti korov jedan je od najboljih saveznika pluća.

Priprema

Napunite teglu jednom čašom suhe divizme (ili narezane svježe biljke).
Prelijte teglu do vrha kipućom vodom i čvrsto je zatvorite.
Ostavite da stoji na sobnoj temperaturi najmanje četiri sata ili preko noći.
Procijedite infuziju i spremite u čistu teglu.
Na ovaj ste način dobili prirodni lijek za bronhitis koji se koristi za ublažavanje kašlja i kod akutnih problema s plućima.

Pasta od kurkume

Istraživanje iz 2018. pokazalo je da kurkuma ima niz ljekovitih svojstava koja je čine vrlo korisnom u borbi protiv bronhitisa. Među njima su antivirusni, antibakterijski i protuupalni učinci. Kurkuma također povećava antioksidativno djelovanje, što znači da smanjuje iritaciju grla i jača imunološki sustav.

Priprema

Pomiješajte pola čajne kašike kurkume u prahu s jednom čajnom kašikom organskog meda. Napravite pastu i spremite je u malu teglu. Konzumirajte 1 – 3 puta dnevno sve dok simptomi traju.

Bijeli luk i mlijeko

Rezultati studije iz 2016. godine pokazali su da je bijeli luk učinkovito inhibirao rast virusa infektivnog bronhitisa. Ovo otkriće potvrđuje zašto se od davnina bijeli luk koristi kao narodni lijek za bronhitis.

Kombinacija bijelog luka sa šoljicom toplog mlijeka je odličan domaći lijek za bronhitis. Koristi se za suzbijanje virusne i bakterijske upale i prehlada, dok istovremeno jača i podržava imunološki sistem. Prirodno punomasno mlijeko je, usprkos suprotnim glasinama, pravi melem za pluća. U tradicionalnoj i ayurvedskoj medicini već hiljadama godina smatra se optimalnom hranom za ozdravljenje i zaštitu pluća.

Priprema

Isjeckajte ili protisnite 1 – 2 režnja bijelog luka.
Zagrijte mlijeko, dodajte bijeli luk pa maknite s vatre.
U toplo mlijeko stavite malo  putera i jednu čajnu kašiku meda, te sve izmiješajte.
Pijte toplo 1 – 2 puta dnevno. Ovaj odličan prirodni lijek za bronhitis kod odraslih mogu koristiti i starija djeca. U mlijeko sa bijelim lukom obavezno dodajte tamni med kako bi mališani lakše popili napitak.