Veliki problemi

Farmaceutski div Bayer pred gašenjem?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Farmaceutski div Bayer pred gašenjem?
Foto: Reuters

Bitka oko glifosata, najkontroverznijeg herbicida na svijetu traje godinama. U nju se 2018. uključio i njemački farmaceutski div Bayer kupivši njegovog proizvođača, firmu Monsanto.

Od 160.000 parnica koje se u SAD-u vode oko ovog herbicida, zaključeno ih je tek 113.000, a za vikend je pala dosad rekordna kazna – 2,2 milijarde dolara.

Propala je i nada da će novi izvršni direktor pronaći brzo rešenje za višegodišnju dramu. Dionice kompanije u međuvremenu su dodatno pale.

Ima li nade za posrnulog njemačkog diva?

Tokom vikenda sud u Filadelfiji donio je presudu prema kojoj Bayer mora da isplati odštetu od 2,2, milijarde dolara. Čovjek koji je obolio od raka okrivio je Bayerov herbicid Roundup, u kojem se nalazi sporni aktivni sastojak glifosat, oko kojeg se i u Evropi dugo lome koplja.

To je najveća kazna na koju je Bayer osuđen u parnicama u vezi s ovim herbicidom. Bayerovi dioničari su u šoku – dionice firme, koje su već zabilježile oštar pad, izgubile su dodatnih pet posto vrijednosti, prenio je Tportal.

Bayer s druge strane na temelju brojnih istraživanja i dalje negira da glifosat ima kancerogeni efekat te planira da se žali na presudu. A izgledi da se kazna značajno smanji poprilično su dobri. Ipak, to ne mijenja činjenicu da se Bayer našao u teškoj poziciji u SAD-u i da će drama s glifosatom još dugo trajati.

Bayer je 2018. za 63 milijarde dolara preuzeo proizvođača glifosata Monsanto, što je bila najveća investicija jednog njemačkog preduzeća u inostranstvu u istoriji. Zbog proizvoda Monsanta kompaniji je porastao promet, ali se bori i s velikim dugovima i tužbama, a u godini u kojoj ga je preuzela izgubila je i prvu parnicu.

Otad do danas Bayerove dionice izgubile su polovinu svoje vrijednosti. Dugo je to bila najvrijednija firma na njemačkoj berzi, a i dalje je riječ o najvećoj njemačkoj farmaceutskoj kompaniji.

Međutim smjer u kojem je Bayer krenuo preuzimanjem Monsanta zadaje mnoge glavobolje dioničarima.

U 2022. Bayer je imao promet od preko 50 milijardi eura i ostvario rekordnu dobit od 4,15 milijardi eura, ali polovina od toga otpada na agrarni sektor. Ali upravo agrarni sektor sada mu zadaje probleme.