Biljna apoteka

Koji biljni preparati su preporučeni za liječenje policističnih jajnika ?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Koji biljni preparati su preporučeni za liječenje policističnih jajnika ?
Foto: Ilustracija

Policistični jajnici, stanje koje utiče na reproduktivno zdravlje žena, često zahtijevaju sveobuhvatan pristup njezi. Uz tradicionalne medicinske tretmane, sve više žena okreće se prirodnim rješenjima kako bi potaknule ravnotežu u svom tijelu. Biljni pripravci postaju popularan izbor, nudeći podršku bez nekih nuspojava koje mogu pratiti farmaceutske opcije.

Vitex (Agnus Castus)

Vitex, poznat i kao "ženski korektor", često se koristi za hormonalnu ravnotežu. Ovaj biljni dodatak može pomoći u normalizaciji nivoa hormona, poput prolaktina i progesterona, čime olakšava simptome policističnih jajnika. Važno je konsultovati se sa doktorom prije nego što započnete uzimanje Vitexa, posebno ako već koristite druge lijekove.

Cimet

Cimet se često preporučuje zbog svojih potencijalnih pozitivnih učinaka na inzulinsku osjetljivost. Žene s policističnim jajnicima često imaju povećan nivo inzulina, što može pridonijeti njihovim simptomima. Dodavanjem cimeta u prehranu ili uzimanjem dodataka može se pokušati poboljšati osjetljivost na inzulin.

Macina trava

Macina trava, biljka koja se tradicionalno koristi u andskim regijama Južne Amerike, sve više privlači pozornost zbog svojih potencijalnih koristi za hormonalno zdravlje. Smatra se da macina trava  može poticati ravnotežu hormona, a istovremeno pruža energetsku podršku.

Inozitol

Inozitol, posebno oblik poznat kao mioinozitol, često se koristi u podršci ženama s sindromom policističnih jajnika (PCOS). Istraživanja sugerišu da inozitol može pomoći u regulaciji niova šećera u krvi i poticati normalnu funkciju jajnika.

Kurkuma

Kurkuma, poznata po svojim protuupalnim djelovanjima, može pružiti olakšanje od upala povezanih s policističnim jajnicima. Dodatak kurkume ili korištenje kurkume u prehrani može imati pozitivan učinak na opće zdravlje i dobrobit.

Prije nego što započnete bilo koji biljni režim, važno je konzultirati se sa stručnjakom za biljnu medicinu, nutricionistom ili liječnikom. Individualni odgovor na biljne dodatke može varirati, a stručnjaci mogu pružiti personalizirane smjernice temeljene na vašem zdravstvenom stanju i potrebama. Pored biljnih pripravaka, važno je održavati zdrav stil života koji uključuje uravnoteženu prehranu, redovnu fizičku aktivnost i smanjenje stresa. Integrisani pristup može pridonijeti boljoj kvaliteti života žena s policističnim jajnicima.