
List bokvice, poznat i kao trputac, godinama se koristi u narodnoj medicini za liječenje različitih problema s probavom. Ipak, ono što ga posebno izdvaja jeste djelotvornost kod čira na želucu.
Pripravci od bokvice, posebno sok i medni balzam, poznati su po tome što pomažu zacjeljivanju erodirane sluznice želuca, smanjuju bolove i podstiču prirodnu regeneraciju tkiva. Redovnom upotrebom mogu značajno ublažiti simptome i ubrzati oporavak.
Kako napraviti melem od bokvice:
Sastojci:
- 500 g svježeg lista bokvice (trputca)
- 250 g kvalitetnog meda
Priprema:
Listove dobro operite i sameljite u mašini za meso. Dobijenu masu, zajedno sa sokom koji iscuri, pomiješajte s medom. Sve zajedno stavite u čistu teglu, zatvorite i ostavite u ostavi na tamnom mjestu 7 do 10 dana. Povremeno promiješajte.
Primjena:
Uzimajte po jednu kašičicu ovog melema pola sata prije ručka i večere. Melem se može dodavati i u ljekovite čajeve, što dodatno pojačava njegovo djelovanje.
Bokvica nije čudotvorna preko noći, ali uz redovnu upotrebu, može biti značajan saveznik u borbi protiv želudačnih tegoba.
Kao i kod svakog prirodnog lijeka, preporučuje se prethodna konsultacija s ljekarom, posebno ako već koristite terapiju.