Donosimo recept

Očistitite organizam na prirodan način

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Očistitite organizam na prirodan način
Foto: Ilustracija

Detoksikacija tijela je važan proces za održavanje zdravlja i vitalnosti. U današnjem svijetu punom toksina iz okoliša, hrane i stresa, naše tijelo često treba pomoć u uklanjanju nakupljenih štetnih tvari. Srećom, postoji niz prirodnih recepata koji mogu pomoći u detoksikaciji tijela na jednostavan i efikasan način.

Limunada detoks

Limunada je jedan od najpoznatijih i najučinkovitijih napitaka za detoksikaciju. Pomiješajte svježe iscijeđeni sok od limuna s vodom i dodajte malo meda ili javorovog sirupa za slatkoću. Ova osvježavajuća limunada potiče probavu, potiče hidrataciju i pomaže u uklanjanju toksina iz tijela.

Zeleni sok

Zeleni sokovi su bogati hranjivim tvarima i antioksidansima koji pomažu u detoksikaciji jetre i potiču eliminaciju toksina. Isprobajte kombinaciju kelja, krastavca, celera, jabuke i đumbira za ukusan i hranjiv zeleni sok.

Detoks salata

Pripremite salatu od svježeg lisnatog zelenila poput kelja, špinata i rukole, te dodajte svježe povrće poput krastavca, rajčice i avokada. Začinite salatu s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja i limunovog soka za dodatni okus i hranjivost.