
Čir na želucu je tegoba koja mnogima zadaje muke, od bolova, peckanja, nadutosti, pa sve do mučnine i gubitka apetita.
I dok medicina nudi brojne lijekove, priroda ima svoje rješenje, a jedno od njih je i skromna, ali moćna biljka: kantarion.
Ova biljka pomaže na dva fronta. Prvo, kantarion djeluje umirujuće na živce – smanjuje napetost, nervozu i razdražljivost, koji su često tihi okidači problema sa želucem. Drugo, ima snažno protuupalno djelovanje – smiruje upaljenu sluznicu želuca, što pomaže i u ublažavanju simptoma poput bola i pečenja.
Kako pripremiti čaj od kantariona?
Jednostavno je. Uzmite jednu supenu kašiku osušene biljke (nadzemni dio) i prelijte je sa šoljom ključale vode. Poklopite, ostavite da odstoji 15 do 20 minuta, a zatim procijedite.
Ovaj čaj se pije na prazan želudac, najbolje ujutro, a po potrebi i dva do tri puta dnevno.
Još jači učinak – biljna mješavina
Ako želite dodatno pojačati djelovanje, možete napraviti mješavinu od kantariona, trputca i sladića – sve u jednakim omjerima. Ova kombinacija ne samo da djeluje blagotvorno na sluznicu želuca, već pomaže i kod probave te štiti želudac od daljnjih oštećenja.
Biljke nas često iznenade svojom snagom. Kantarion je pravi primjer kako priroda nudi rješenja, tiho, jednostavno i učinkovito.