Moja apoteka

Šta jesti ako imate bolesnu štitnjaču? Ova hrana nije štetna, iako su vam rekli suprotno

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Šta jesti ako imate bolesnu štitnjaču? Ova hrana nije štetna, iako su vam rekli suprotno
Foto: Pexels

Bolesti štitnjače pogađaju veliki broj ljudi u Bosni i Hercegovini, a procjenjuje se da mnogi oboljeli nisu ni svjesni svog stanja.

Jedan od savjeta koji se često daje oboljelima jest izbjegavanje kupusnjača, poput brokule, kupusa i karfiola, zbog sumnje da negativno utječu na štitnjaču. Međutim, najnovija istraživanja opovrgavaju ovu teoriju, potvrđujući da kupusnjače u umjerenim količinama ne štete zdravlju štitnjače, a mogu čak imati i korisne efekte.

Zastarjele pretpostavke o goitrogenima

Ranije se vjerovalo da spojevi u kupusnjačama, poput glukozinolata, ometaju apsorpciju joda i uzrokuju gušavost. Međutim, danas znamo da je problem u manjku joda u prehrani, a ne u kupusnjačama.

Stručnjaci ističu da ove namirnice obiluju vlaknima i antioksidansima, koji podržavaju probavu i rad jetre, te mogu pomoći u ravnoteži hormona, posebno kod žena s problemima poput endometrioze ili mioma.

Kupusnjače u umjerenim količinama

Kuhanje kupusnjača na pravi način, poput kuhanja na pari ili pečenja, očuvava njihove hranjive vrijednosti. U umjerenim količinama, ove namirnice neće ugroziti štitnjaču, naprotiv, mogu pružiti brojne zdravstvene prednosti. Važno je izbjegavati prekomjernu konzumaciju, posebno u sirovom obliku, jer bi to moglo opteretiti probavni sistem.

Problemi s probavom i SIBO

Osobe s bolestima štitnjače ponekad imaju problema s probavom nakon konzumacije kupusnjača, što može biti znak bakterijskog prerastanja tankog crijeva (SIBO). U takvim slučajevima, potrebno je dodatno testirati stanje crijeva i prilagoditi prehranu.

Hemijski goitrogeni: stvarne prijetnje

Osim prehrambenih goitrogena, postoje i hemijski goitrogeni, poput teških metala, pesticida i bisfenola, koji mogu ozbiljno ugroziti zdravlje štitnjače. Izbjegavanje plastike s bisfenolom A i odabir organske hrane mogu smanjiti izloženost tim štetnim tvarima.

Uravnotežena prehrana i izbjegavanje hemijskih goitrogena ključno je za očuvanje zdravlja štitnjače i općeg zdravlja.