A evo i koje

Za prevenciju simptoma alergije, jedno moćno ulje je efikasno

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Za prevenciju simptoma alergije, jedno moćno ulje je efikasno
Foto: Crni kim

Protiv alergijskih reakcija možemo pronaći pomoć u prirodi, koristeći određene pripravke koji mogu smanjiti simptome poticanjem imunološkog odgovora tijela.

Sezona peludnih alergija se zahuktava, pa mnogi posežu za bezreceptnim lijekovima i dodacima prehrani ne bi li si pomogli. Peludne alergije pogađaju gornje dišne putove, često i bronhe i pluća, pa alergičnoj osobi suze oči, začepljen joj je nos, učestalo kiše, suho kašlje. Prema kalendaru cvjetanja, najprije cvjetaju breza, lijeska, jasen, čempres, lješnjak, a cvatnja trava i korova počinje u proljeće i traje sve do pojave prvog mraza.

- Kad alergična osoba prvi put dođe u kontakt s alergenom, obrambeni se sistem prema njemu ponaša kao prema uljezu i aktivira sve svoje snage za napad. To čini stvarajući velike količine antitijela imunoglobulina E (IgE), u čijem spoju s alergenom dolazi do oslobađanja raznih hemijskih spojeva, od kojih je najvažniji histamin. Oslobađanje histamina uzrokuje upalne promjene koje prepoznajemo kao alergijsku reakciju, a najčešće zahvataju disajne puteve i kožu - ukratko objašnjava dr. Vesna Gorički, akupunkturologinja i homeopatkinja iz Zagreba, prenosi Živim.hr

Pomoć protiv alergija možemo potražiti u prirodi, uzimanjem određenih preparata koji mogu ublažiti simptome poticanjem imunološkog odgovora organizma. Preporučljivo je započeti s njihovim uzimanjem dva mjeseca prije očekivanog izlaganja alergenima, a završiti ih dva mjeseca nakon što alergeni nestanu. Među prirodnim sredstvima ističu se ulje crnog kima, koje ublažava simptome alergija, djeluje bronhodilatacijski te spriječava razvoj bakterijskih infekcija. Preporučuje se uzimanje hladno presanog i nerafiniranog ulja crnog kima od 1 do 5 mililitara tri puta dnevno nakon obroka.

Kvercetin, prisutan u voću i povrću, može pomoći blokirati oslobađanje histamina. Preporučene dnevne doze kao dodatka prehrani su od 1000 do 1800 miligrama. Kopriva, zeleni čaj i bromelain iz ananasa također imaju svoje uloge u smanjenju simptoma alergija.

Određene namirnice poput kivija, citrusnog voća, tune, lososa, skuše, đumbira, jabučnog octa i oraha također se preporučuju u borbi protiv alergija. Ova hrana sadrži sastojke poput vitamina C, omega-3 masnih kiselina, gingerola i drugih koji podržavaju imunološki sustav, smanjuju upale i poboljšavaju plućnu funkciju.

Ističe se da je ulje crnog kima posebno moćno i često se koristi u prevenciji i ublažavanju simptoma alergija, prema svjedočenjima mnogih. Suradnica na Priručniku za primjenu dodataka prehrani, mag. pharm. Olgica Velkovski Škopić iz Ljekarni Zagrebačke županije, proučavala je dostupne dokaze o ulju crnog kima.

Crni kim 

Ulje crnog kima može se koristiti oralno ili primjenjivati na koži. U tradicionalnoj medicini često se primjenjuje za liječenje raznih bolesti i tegoba, uključujući astmu, bronhitis, reumatizam, glavobolje, upale i hipertenziju. Kada se koristi na koži, ima antiseptičko i lokalno anestetsko djelovanje. Farmakološka svojstva crnog kima potiču od terpena i terpenoida, pri čemu je timokinon najzastupljeniji.

Hladno presano ulje ima tamnožutu boju, snažan miris i okus koji može biti teško podnošljiv, pa se preporučuje miješanje s medom ili drugim zaslađivačima prilikom oralnog uzimanja ili konzumacija u kapsulama. Važno je odabrati prozivode od pouzdanih izvora koji su podvrgnuti kontroli sastava, s obzirom da postoji mnogo proizvoda dostupnih putem interneta i drugih izvora čija kvaliteta nije garantovana.

Crni kim se na tržištu može pronaći u obliku hladno presanog ulja, kapsula hladno presanog ulja, kapi i praha sjemenki. Preporučene dnevne doze zavise od svrhe upotrebe i obliku proizvoda, no važno je napomenuti da se sadržaj proizvoda može razlikovati, što čini određivanje preciznog doziranja izazovnim.

Ulje crnog kima trebalo bi biti standardizovano prema udjelu timokinona, ali u praksi to često nije slučaj. Preporučene doze u literaturi variraju od 40 do 80 miligrama po kilogramu tjelesne težine dnevno, što iznosi otprilike tri do pet grama, kako objašnjava magistar Velkovski Škopić.

Što se tiče preventivnih učinaka crnog kima na plućne bolesti, ključnu ulogu imaju tvari poput timolina, karvakrola i alfa-hederina, uz timokinon. Ove tvari mogu imati bronhodilatatorski učinak, olakšavajući disanje, što crni kim čini potencijalno djelotvornim kod astme, KOPB-a i alergija. Timokinon također regulira imunološki odgovor na podražaje, smanjujući prekomjernu alergijsku reakciju, te može povećati broj i aktivnost određenih obrambenih stanica imunološkog sustava.