Lynne Peeples

Zašto sam provela 10 dana pod zemljom i šta je to uradilo mom tijelu?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Zašto sam provela 10 dana pod zemljom i šta je to uradilo mom tijelu?
FOTO: Daily Mail

"Spustila sam se u betonski hodnik, četiri i po sprata ispod zemlje. Sunčeva svjetlost iznad brzo je postala mali pravougaonik dok nisam stigla pred čelična plava vrata."

Iza njih, s desne strane, dug tunel vodio je do silosa koji je nekada držao Titan II interkontinentalnu balističku raketu s nuklearnom bojevom glavom od devet megatona, priča za Daily Mail Lynne Peeples, spisateljica i novinarka iz Seattlea koja se specijalizirala za medicinu, javno zdravstvo i okoliš.

Skrenula sam lijevo, prošla kroz druga metalna vrata i kraći tunel prije nego što sam stigla u prostor bez prozora koji će biti moj dom sljedećih deset noći: bivši američki centar za kontrolu nuklearnih lansiranja, sada pretvoren u pomalo ekscentričan Airbnb.

Zašto sam odlučila provesti odmor potpuno pod zemljom?

Fascinirana sam učinkom naših unutarnjih bioloških satova – poznatih kao cirkadijani ritmovi – na naše tijelo i um. Ovaj neobičan odmor, duboko u utrobi Zemlje, u prostoru bez prirodne svjetlosti, bio je dio mog istraživanja.

Cirkadijani ritmovi, koje reguliše suprahijazmatičko jezgro (SCN) u mozgu, utječu na naš san, raspoloženje, apetit, snagu, imunološki odgovor i seksualni nagon. SCN kontroliše naše skoro 24-satne cikluse koristeći svjetlosne signale za usklađivanje tjelesnih funkcija.

Savremeni život narušava ove ritmove. Nedostatak vremena provedenog napolju, prekomjerno izlaganje LED svjetlima i drugi faktori ometaju naše unutarnje satove, što dovodi do problema sa snom, smanjene produktivnosti i zdravstvenih rizika kao što su gojaznost i srčane bolesti.

Da bih to istražila, provela sam deset dana u bunkeru, prekrivajući prikaze vremena i koristeći crvenu rasvjetu kako bih minimalizirala ometanje cirkadijanskih ritmova. Pratio sam svoje fiziološke ritmove, uključujući srčani ritam, obrasce sna i nivo šećera u krvi, s različitim senzorima.

Bez prirodnih svjetlosnih signala, moji unutarnji satovi brzo su izgubili usklađenost. Nakon pet dana, osjećala sam se dezorijentisano i moji dnevni ritmovi postali su nepravilni. Do osmog dana, haos u mom tijelu bio je očigledan: procijenila sam da je 17 sati kad je zapravo bilo 6 sati ujutro, a probava i regulacija temperature su bile poremećene.

Ovo iskustvo je pokazalo zašto su usklađeni cirkadijanski ritmovi ključni za zdravlje. Da biste izbjegli ometanje vašeg unutarnjeg sata, razmislite o sljedećim savjetima:

Odaberite toplije sijalice: Moderne LED sijalice emituju plavu svjetlost koja ometa cirkadijanske ritmove. Koristite toplije LED sijalice noću ili podesive 'tune-able' LED sijalice.

Izbjegavajte kupovinu hrane kasno noću: Svjetla u prodavnicama mogu narušiti vaš cirkadijanski ritam. Ciljajte na niske nivoe svjetlosti u večernjim satima.

Preskočite sunčane naočare unutra: Nošenje sunčanih naočara unutra smanjuje izloženost korisnoj svjetlosti. Razmislite o njihovom izostavljanju tokom jutarnjih šetnji.

Održavajte dosljedan vremenski okvir za obrok: Jedite obroke u redovnim vremenskim intervalima unutar deset sati kako biste održali usklađenost vaših unutarnjih satova.

Izbjegavajte vježbanje kasno noću i pozadinsku muziku: Vježbajte u odgovarajućim vremenima i izbjegavajte muziku ili zvukove koji mogu odgoditi proizvodnju melatonina.

Rani odlazak na spavanje za starije osobe: Starenje utiče na cirkadijanske ritmove. Povećanje izloženosti svjetlosti tokom dana i minimiziranje noćnih ometanja može poboljšati san i raspoloženje.

Razumijevanje i upravljanje vašim cirkadijanskim ritmovima može značajno uticati na vaše opće zdravlje i dobrobit.