Namirnice koje će vas rashladiti kao i sladoled

Ako ste na dijeti i ne smijete da se rashladite jednim ukusnim sladoledom, probajte njegove zdravije alternative…

Ne morate pojesti sladoled kako biste se rashladili, jer se možete odlučiti i za njegove zdravije alternative u vidu voća i povrća – pogotovo ako ste na dijeti u kojoj je zabranjeno konzumiranje bilo kakvih slatkiša, pa čak i sladoleda.

1. Lubenica

Lubenice su pravo ljetno voće koje mnogi vole da jedu tokom vrelih dana. Bogate su vodom, pa su odlično osvježenje koje može predstavljati ukusan desert ili jedan cijeli obrok. Možete je iskombinovati sa mnogim vrstama voća i napraviti ukusnu salatu. Takođe možete napraviti ledeni smuti-šejk sa dosta leda.

2. Salata

Ali ne bilo koja salata, već salata od heljde. Heljda je mnogo bolja od ostalih žitarica i spada u integralne namirnice koje se preporučuju za konzumiranje kada ste na dijeti. Skuhajte heljdu, procijedite je i sačekajte da se ohladi. Zatim joj dodajte paradajz, krastavac, limunov sok, svo svježe povrće koje možete da kupite i napravite odličnu rashlađujuću salatu.

3. Krastavac

Kao i lubenica, krastavac je povrće koje je bogato vodom, pa samim tim predstavlja namirnicu koja odlično rashlađuje. Sa njim možete takođe napraviti ukusnu salatu, zajedno sa paradajzom, patlidžanom ili tikvicama.

4. Paradajz

Paradajz je jedna od namirnica koje čine obavezni dio svake salate. Pored činjenice da često igra tu “ulogu”, paradajz je bogat mnogobrojnim nutrijentima i osvježavajućim okusom.

5. Grejpfrut

Grejpfrut je voće omiljeno među onima koji žele da skinu višak kilograma, iako ima pomalo gorak ukus. Ako želite da se dobro rashladite napravite sok od svježeg grejpfruta sa malo leda ili pojedite svježu voćku.

Čuvajzdravlje