Namirnice koje nas čine gladnijima

Glad je rezultat mnogih kompleksnih interakcija koje se događaju u želucu, crijevima, mozgu, gušterači i krvotoku. Svima nam je poznat onaj osjećaj kada jedemo i jedemo ali se nikako ne možemo zasititi. Ako krećete na dijetu ili se jednostavno ne želite prejedati i nakon obilnog ručka žudite još za kolačem ili sladoledom, saznajte koju hranu treba da izbjegavate.
Pomfrit
Slasnim prženim krompirićima koji imaju gotovo kultni status među hranom malo ko može odoljeti. Ukusan su prilog mnogim jelima, a neki ih najradije grickaju same, najčešće uz dodatak kečapa. Ali, ovi ugljikohidrati puni škroba su namirnica koja će vas teško zasititi.
Bijela tjestenina
Zbog obrade u kojoj je lišena vlakana i nekih hranjivih sastojaka, bijela tjestenina je više slatka, ali i manje zdrava hrana. Ona spada u jednostavne ugljikohidrate koji uzrokuju povećanje nivoa glukoze u krvi, zbog čega ćete osjećati još veću glad.
Voćni jogurt
Jogurt je odličan izvor kalcijuma koji održava čvrstoću kostiju, ali ako pojedete onaj s ukusom jagode, breskve ili nekog drugog voća, u organizam ćete unijeti puno više šećera nego ovog vrijednog minerala. Zato radije kupite običan jogurt i sami dodajte voće ili orahe i dobićete obrok bogat vlaknima i zdravim masnoćama.
Hotdog
Hrenovka u tijestu je mnogima omiljeni brzi obrok, ali koliko god ugodan bio za nepce, toliko je neugodan za probavni sistem. Hotdog je krcat nitratima, konzervansima i natrijem, a kada organizam napunite neprirodnim sastojcima neće dugo biti zadovoljan i vrlo brzo će tražiti još.
Sokovi
Kupovni voćni sokovi sadrže sav šećer iz voćke, ali nimalo vlakana iz pulpe ili kože voćke. To znači da čaša soka može brzinski znatno povisiti nivo šećera u krvi, a onda je opet naglo spustiti, zbog čega ćete osjećati glad. Zbog toga će puno bolja zamjena kupovnom soku biti smoothie napravljen od svježeg voća, kojem možete dodati malo proteinskog praha ili maslaca od kikirikija, što će pomoći u održavanju nivoa šećera u krvi i učiniti vas sitijima.
Alkohol
Studija je pokazala da se nakon tri alkoholna pića nivo leptina, hormona koji suzbija glad i pruža osjećaj sitosti, može smanjiti za čak 30 odsto. Alkohol takođe može iscrpiti zalihe ugljikohidrata u tijelu, zbog čega nakon njegovog konzumiranja imamo potrebu da nadoknadimo te izgubljene ugljikohidrate.
(Cuvajzdravlje.ba)
Povezani članci
SKB Mostar nabavio robotički uređaj Loop X
Sveučilišna klinička bolnica Mostar na konferenciji za novinare predstavit će najnoviji iskorak u radu Klinike za neurokirurgiju, a riječ je...
Počela kampanja ‘Dani srca’ u Mostaru
Sportski savez Grada Mostara, u saradnji s Udruženjem kardiologa HNK u povodu Svjetskog dana srca, a u okviru kampanje ''Dani...
Liječnici tvrde da je ovo najbolji položaj za spavanje kada imamo prehladu ili gripu
Kako bi pravilno funkcionirao, naš imunološki sistem se oslanja na dobar san. Ako se ne naspavamo dobro, trebat će nam...
Sezonski poremećaji: Jesen donosi slabljenje imuniteta i suhu kožu
Došla je jesen. Ono doba godine kada dani postaju sve kraći, a zalihe energije i raspoloženje padaju. Vjerovatno ste čuli...