Navike koje štete vašim crijevima

Korisni savjeti

Crijeva igraju veliku ulogu u našem tijelu. Osim za probavu, odgovorna su i za naš imunološki sistem i mnoge druge funkcije u tijelu. Međutim, svojim stilom života često opterećujemo crijeva. Evo koje su to navike kojima štetimo sami sebi.

Obilni obroci

Jeste li ikada primijetili da nakon previše jela osjećate neugodan osjećaj sitosti, a istovremeno vam odjednom počinje nedostajati energije? Razlog tome je što su crijeva preopterećena – pokušavaju probaviti veliku količinu hrane, pa tijelo svu energiju usmjerava na probavu. Prejedanje je veliko opterećenje za naša crijeva.

Premalo tekućine

Crijevima treba puno tekućine za normalno funkcionisanje. U debelom crijevu pohranjujemo oko četiri litra tekućine. Ako pijemo premalo, tijelo crpi tekućinu upravo odatle, što može dovesti do mnogih problema, poput zatvora ili čak crijevne opstrukcije.

Premalo vlakana

Vlakna su ta koja omogućuju zdravu i učinkovitu probavu. Ako jedemo premalo, to može dovesti do probavne smetnje i slabosti.

Previše šećera

Nema ništa loše u tome da volite slatko, ali uživajte u slatkoj hrani u granicama normale. Previše unesenog šećera podstiče upalu u tijelu; takođe u gastrointestinalnom traktu. Istovremeno, šećer loše utiče na crijevnu floru, što može dovesti do probavnih problema.

Previše prerađene hrane

Pekarski proizvodi, salame, kobasice, paštete… Prerađena hrana sadrži puno soli, šećera i nezdravih masnoća. Sve to loše utiče na crijevnu floru i posljedično funkcionisanje probave.

Pobrinite se da svoje tijelo hranite uravnoteženom prehranom, a istovremeno unosite dovoljno tekućine i vježbate. Vaša utroba će vam biti zahvalna.

(Čuvajzdravlje.ba)