Ova vrsta voća sadrži najviše pesticida

Dobro je znati!

Pesticidi služe za zaštitu biljaka od različitih vrsta bolesti, korova itd. Međutim, mogu negativno utjecati na zdravlje čovjeka, a jedna vrsta voća je itekako opasna jer sadrži veliki broj pesticida.

Naime, riječ je o jagodama. Istraživanje koje je sprovela neprofitna Radna grupa za okoliš (Environmental Working Group) pokazalo je da jedna jagode može sadržavati i do 23 različitih vrsta pesticida. Na listi su se iza jagoda našle trešnje, breskve, jabuke, grožđe…

Cilj istraživanja bio je “natjerati” kupce da prilikom kupovine razmišljaju o pesticidima ukoliko žele sačuvati zdravlje. Izloženost pesticidima može dovesti do poremećaja rada hormona, raka i neurotoksičnosti, prenosi Eat This, Not That.

Autorica istraživanja Sydney Swanson savjetuje kupcima da uzimaju namirnice s liste EWG-a pod nazivom “Clean 15” (“Čistih 15”) kad god su u mogućnosti jer, kako tvrdi, sadrže najmanje pesticida. Na listi su se našli: avokado, papaja, kivi, lubenica, mango…

“Važno je da ljudi konzumiraju dovoljno voća i povrća, a korištenje ovakvih vodiča može im pomoći da istovremeno smanje izlaganje organizma pesticidima”, kazala je.

(Čuvajzdravlje.ba)