Ovo povrće treba jesti sirovo

Vitamini,minerali

Osim što svojim specifičnim ukusom i mirisom poboljšava ukus proljećnih obroka, mladi je luk veoma zdrav jer obiluje vitaminima (A, B kompleks, C i K), mineralima (sumpor, bakar, fosfor, kalijum, magnezijum, kalcijum, hrom i mangan), polifenolom kvercetinom i antioksidansima. Ujedno ima jako malo kalorija.

Iako se može dinstati i pripremati na razne druge načine, za najveće zdravstvene dobrobiti najbolje je jesti sirov mladi luk, sa njegovim dugim zelenim listovima. Mladi luk naročito povoljno djeluje na kardiovaskularni i nervni sistem. Osim toga, ova namirnica djeluje kao prirodni antibiotik i uništava štetne bakterije u crijevima.

Sok mladog luka u narodnoj medicini se koristi kao lijek protiv raznih kožnih infekcija. Pomiješan sa kašičicom meda pomaže kod blažih respiratornih problema jer olakšava iskašljavanje, ublažava upalu krajnika i promuklost.

Ima i diuretička svojstva zbog čega se koristi kao prirodni lek za regulisanje probave. Ne preporučuje se jedino osobama koje pate od gastritisa jer stimuliše lučenje želudačanih sokova.

(Čuvajzdravlje.ba/ NN)