Prehlađene trudnice smiju piti sirupe, pastile i paracetamol

Lijekove u trudnoći i tijekom dojenja, zbog rizika za majku i dijete, koristite ograničeno i oprezno, kaže mag. pharm. Melita Petrović. Većina lijekova može proći kroz placentu pa može doći do nepravilnog razvoja organa, zastoja rasta, preranog porođaja ili smrti fetusa. Uzimanjem lijekova ili biljnih pripravaka bez stručnog savjeta dovodite se u opasnost od štetnog djelovanja  na plod u bilo kojem razdoblju trudnoće, kaže mag. Petrović

Dodaje kako su lijekovi prema riziku u trudnoći svrstani u pet kategorija: A – sigurni, B – dobri, prihvatljivi, C – potreban je oprez, D – opasni (uzimaju se samo u slučaju ugroženosti majke) i X – zabranjeni. Iako je najbolje izbjegavati lijekove u trudnoći, najosjetljivije razdoblje za pojavu anomalija je prvih 12 tjedana, u fazi formiranja organa pa je tada posebno važno ne uzimati lijekove.

– Jedini lijek koji možete primjenjivati tijekom cijele trudnoće i dojenja, kao blagi analgetik i antipiretik, je paracetamol (kategorija rizika B), no maksimalno 4 g/dan. Acetilsalicilna kiselina (Andol, Aspirin…) nije preporučljiva, a u zadnjem trimestru je i zabranjena. Ostale nesteroidne antireumatike – analgetike (NSAR), npr. Ibuprofen, Voltaren, Ketonal i drugi, ne smijete uzimati u zadnjem tromjesečju – objašnjava mag. Petrović.

Dodaje kako je za ublažavanje bola različitog podrijetla najbolje primijeniti nefarmakološke mjere, primjerice masažu, obloge (tople ili hladne), mirovanje ili tuširanje mlakom vodom kod povišene temperature.

– Bezreceptni lijekovi, biljni pripravci i dodaci prehrani koji se koriste u samoliječenju pogrešno se smatraju apsolutno neškodljivima, a za trudnice neki mogu biti i opasni pa se važno savjetovati sa stručnjakom. Lijekove za liječenje prehlade trebale bi izbjegavati jer za većinu nije poznato prelaze li na placentu. Čest sastojak tih preparata je pseudoefedrin koji može izazvati porast krvnog tlaka u uterusu i krvarenje – upozorava mag. Petrović.

Kod kašlja su korisni biljni sirupi od sljeza i islandskog lišaja. Lijekovi za iskašljavanje koji sadrže acetilcistein (Fluimucan) i bromheksin (Bisolvon) su dopušteni. Kapi za nos protiv hunjavice ne preporučuju se trudnicama, eventualno samo za kratku uporabu, a sasvim neškodljive su kapi i sprejevi s morskom vodom. Za grlobolju možete koristiti pastile, npr. s propolisom ili islandskim lišajem.

Kod pojave simptoma prehlade najbolje se liječiti tradicionalno, a to znači – mirovanje, tople čajeve, vitamin C te voće i povrće. Mučnina najčešće traje prvih 6-8 tjedana. Kod blažih oblika češće jedite manje obroke s više ugljikohidrata, a manje masti. Grickajte krekere ili dvopeke pijte sok od đumbira. Kratkotrajno se može koristiti lijek dimenhidrinat (Dramina, Aviomarin). Pomoći može i vitamin B6 (piridoksin), u dozi 2×25 mg, te homeopatski lijekovi. Teži slučajevi ipak zahtijevaju pomoć liječnika.

Hemoroidi se, uz savjet liječnika, liječe prirodno

Kod potrebe za terapijom preporučuju se gelovi ili masti s biljnim tvarima (ekstrakti kamilice, nevena, propolis…), eventualno uz dodatak lokalnih anestetika. Preparat koji se koristi kod hemoroida s krvarenjem i upalnim promjenama (Faktu) ne preporučuje se trudnicama, napominje mag. Petrović.

Oprez kod alergija

U 1. tromjesečju trudnoće ne preporučuje se nijedan lijek protiv alergije, a kasnije, ako je baš potrebno, uzimaju se u dogovoru s liječnikom. Značajne količina antihistaminika izlučuju se u mlijeko pa ih treba izbjegavati i tijekom dojenja.
Ako dojilja mora uzeti lijek, najbolje je 3 do 4 sata prije dojenja

U uputama lijekova često piše da se lijek ne preporučuje tijekom dojenja,  najčešće zbog nedostatka istraživanja. Većina lijekova koje uzima majka prenosi se u majčino mlijeko u malim koncentracijama. Ako postoji opravdan razlog za uzimanje lijeka, najbolje ga je uzeti od tri do četiri sata prije sljedećeg dojenja, savjetuje mag. pharm. Melita Petrović.

Antacidi su najbolji lijekovi za žgaravicu

Najsigurniji lijekovi za žgaravicu  u trudnoći su antacidi. Uzimaju se u obliku tableta za žvakanje sat iza obroka, više puta na dan. Prednost imaju preparati s kalcijevim i magnezijevim karbonatom (Rennie), a preparati s aluminijem (Gastal i Rupurut) mogu se koristiti samo kratkotrajno i oprezno zbog mogućeg nakupljanja aluminija u tkivima fetusa. Ranitidin – Peptoran, iako prolazi kroz placentu, smatra se sigurnim. Želučane tegobe mogu se ublažiti i spavanjem na uzvišenom uzglavlju, izbjegavanjem masne hrane, čokolade te kave i alkohola.
Ljuskice indijskog trputca pomoć su kod zatvora

Patite li od zatvora, isprobajte dodatke prehrani (npr. ljuskice indijskog trputca ili sirup šljiva-smokva). Od lijekova – laksativa, koristan je i siguran, ali samo povremeno i kratkotrajno, bisakodil ili laktuloza. Neškodljivi su i čepići, kaže Petrović.

(24sata)