Preporuka nutricionista: Ovo su najzdravije vrste ribe

Obogatite svoju trpezu ukusnom ribom i učinićete uslugu svom organizmu.
Baš kao i ostalo meso, i riba sadrži korisne aminokiseline.
Međutim, ono zbog čega je ova namirnica zdravija u odnosu na janjetinu, govedinu i ostalo meso je bogatstvo omega-3 masnim kiselinama.
Ove dobre masnoće snižavaju nivo lošeg holesterola, smanjuju ukočenost u zglobovima, popravljaju raspoloženje i pomažu kod Alchajmerove bolesti i demencije.
Ipak, nisu ni sve vrste ribe isto zdrave. Zato vam predstavljamo one koje nutricionisti najčešće preporučuju.
Losos
Ova vrsta ribe sadrži nizak nivo žive, ali dosta omega-3 masnih kiselina. Losos se naročito preporučuje djeci jer sadrži ulja koja pozitivno utiču na razvoj mozga.
Tunjevina
Ovo je još jedan odličan izvor omega-3 masti. Baš kao i losos, i tuna sadrži materije koje podstiču razvoj mozga.
Skuša
S obzirom da spada u masnije ribe, nije čudo što skuša sadrži dosta omega-3 masnih kiselina. Pored toga, ova riba sadrži najmanji procenat žive.
Sardine
Ova vrsta ribe je takođe bogata omega-3 masnim kiselinama, a možete ih pripremiti sami ili jesti one iz konzerve.
Haringa
Haringa, pored zdravih masnih kiselina sadrži i aminokiseline koje obnavljaju i podstiču razvoj mišića.
Som
Možda nema dovoljno masnoće kao losos, tunjevina, skuša i ostale masne ribe, ali som ima dovoljno omega-3 masnih kiselina i zaslužuje da se češće nađe na vašoj trpezi.
Bakalar
Izaberite svoj omiljeni način pripreme bakalara i iskoristite bogatstvo zdravih masnoća i aminokiselina, prenosi B92.
Povezani članci
Ovo je sedam začina koji najbolje potiču mršavljenje
Svi vrlo dobro znamo koliko je pravilna i raznolika prehrana važna za naše zdravlje, a osim klasičnih namirnica koje konzumiramo,...
Biljni napitak od četiri sastojka koji čini čuda za zdravlje
Ajurveda je drevni indijski sistem liječenja tijela i duha uz pomoć namirnica iz prirode. U ajurvedi postoje recepti za ublažavanje...
Ako svaki dan jedemo banane, možemo smanjiti rizik od ‘tihog ubice’
Kako donosi britanski Mirror, naučnici tvrde da su otkrili kako jedenje hrane bogate kalijem, poput banana, može znatno smanjiti krvni...
Popularno voće potiče mršavljenje, stvara osjećaj sitosti i snižava krvni tlak
Kako objašnjavaju dijetetičari, ovo se jesensko voće preporučuje ljudima upravo za vrijeme dijete i u periodu kada nastoje skinuti višak...