Šta trebamo znati o prehladi i gripi?

Na najčešća pitanja o prehladi i gripi odgovara dr. Bekir Rovčanin

Dolaskom jeseni i hladnijih dana, veliki broj osoba obolijeva od sezonskih infektivnih bolesti, a među njima najznačajnije su prehlada i gripa. Prehlada i gripa su u ovom periodu godine čest razlog za posjetu ljekaru ili farmaceutu te čest razlog izostanka s posla ili nastave.

  1. Pitanje: Zbog čega su prehlada i gripa tako česte u hladnijem periodu godine?

Dr. Rovčanin: Postoji nekoliko razloga koji bi mogli objasniti veću učestalost prehlade i gripe u hladnijem periodu godine. Virusi koji uzrokuju prehladu i gripu pripadaju grupi virusa koji se šire kapljičnim putem, tj. kihanjem, kašljanjem. Na taj način virusi dospijevaju na sluznicu respiratornog sistema, koji je već izložen nepovoljnim uslovima iz vanjske sredine, kao što su hladan vazduh na otvorenom ili pak topao i suh vazduh u zatvorenim prostorijama, koji oštećuje sluznicu i čini je osjetljivom na viruse iz okoline. Takođe, jedan od razloga može biti boravak velikog broja ljudi u zatvorenim i slabo ventiliranim prostorijama, što olakšava lako širenje virusa s jedne osobe na drugu. Primjer je boravak djece sa lošim imunitetom u odnosu na odrasle u školama tokom ovog perioda. Naime djeca se zaraze međusobno unutar škole, te virus donose kući gdje se dalje širi među članovima porodica, tako da u sezoni prehlade i gripe u prvom naletu obolijevaju djeca, pa odrasli.

  1. Pitanje: Često se prehlada i gripa poistovjećuju. Da li postoji neki način na koji bi mogli razlikovati prehladu od gripe i koliko je važno razlikovati ih?

Dr. Rovčanin: Prehlada i gripa su dvije različite infektivne bolesti koje izazivaju različiti virusi, a najlakši način da ih razlikujemo je težina kliničke slike odnosno prisustvo ili odsustvo pojedinih simptoma. Prehlada je praćena blažim simptomima u odnosu na gripu, te se karakteriše prisustvom lokalnih simptoma kao što su: peckanje, curenje iz nosa ili začepljen nos, kihanje i grlobolja. Opšti simptomi kao što su povišena tjelesna temperatura, bol u mišićima i zglobovima, glavobolja, groznica, umor i opšta slabost, kod prehlade nisu prisutni ili su blagi, dok su kod gripe izraženi. Povišena tjelesna temperatura, bol u mišićima i zglobovima i groznica mogu biti jako izraženi kod gripe uz suhi kašalj. Simptomi kod prehlade počinju postepeno, dok kod gripe vrlo naglo u toku nekoliko sati. Bitno je razlikovati prehladu od gripe, jer gripa najčešće dolazi u obliku epidemija i može imati teže komplikacije kod određenih populacija pacijenata. Pacijenti sa slabim imunitetom i stariji moraju obratiti posebnu pažnju ako imaju simptome gripe, a posebice neke od njenih komplikacija (upala uha, pluća i slično), što zahtijeva aktivan ljekarski nadzor.

  1. Pitanje: Kako liječiti prehladu i gripu i šta savjetovati pacijentima?

Dr. Rovčanin: Prehlada i gripa se liječe simptomatskom terapijom kojom se nastoji olakšati većina simptoma i pomoći našem imunitetu da se izbori sa uzročnikom. Jedini način potpunog izlječenja je uništavanje virusa u našem organizmu pomoću imunog sistema. Pacijentima treba savjetovati da ne uzimaju antibiotike na svoju ruku, jer antibiotici su lijekovi koji se koriste u liječenju bakterijskih infekcija, a ne infekcija izazvanih virusima. Primjenom antibiotika možemo izazvati neželjene efekte, a da na sam tok bolesti nećemo uticati. Antibioticima se mogu liječiti jedino bakterijske infekcije koje su se razvile kao komplikacija prehlade ili gripe, češće gripe. Također, pacijentima treba savjetovati mirovanje u često provjetrenim prostorijama, da izbjegavaju kontakt s drugim osobama, te da poduzmu mjere jačanja imuniteta kao što su ishrana bogata vitaminima, posebno vitaminom C, i unos velikih količina tečnosti, uz mnogo sna. Jedan od oblika preveniranja sezonske gripe je pravovremena vakcinacija, posebno za pacijente u starijoj životnoj dobi i sa oslabljenim imunim sistemom (pacijenti sa malignim oboljenima, na hemoterapiji, te starije osobe).

  1. Pitanje: Koji lijekovi se koriste u simptomatskom liječenju prehade i gripe?

Dr. Rovčanin: Lijekovi koji se koriste u simptomatskom liječenju prehlade i gripe su: lijekovi za snižavanje povišene tjelesne temperature (antipiretici), lijekovi koji smanjuju bol (analgetici), lijekovi koji smanjuju otok nosne sluznice i olakšavaju disanjanje na nos (dekongestivi), lijekovi koji olakšavaju iskašljavanje (ekspektoransi) itd. Danas na tržištu postoje jednokomponentni lijekovi, odnosno lijekovi koji sadrže jednu supstancu koja djeluje na određeni simptom i višekomponentni lijekovi, odnosno lijekovi koji sadrže više supstanci koje djeluju na više simptoma istovremeno. Nedostatak jednokomponentnih proizvoda je što djeluju samo na jedan simptom, pa je u simptomatskom liječenju potrebno uzimati više proizvoda, što nije praktično i iziskuje veće troškove za pacijenta.

Bez obzira o kojem se proizvodu radi, prije primjene treba pročitati priloženo uputstvo i istog se pridržavati. Još jednom naglašavam antibiotici nisu potrebni u incijalnom liječenju gripe, nikako ih ne treba uzimati na svoju ruku, niti insistirati od ljekara da se propišu.

 

Rhinostop® brzo i efikasno ublažava većinu simptoma prehlade i gripe:  povišena tjelesna temperatuta, bol, začepljen nos, pritisak u sinusima, šmrcanje, kihanje, itd.

Rhinostop® dodatno poboljšava san i kvalitet spavanja te doprinosi poboljšanju općeg stanja pacijenata. Rhinostop® je pažljivo dizajniran višekomponentni lijek, prvenstveno s ciljem brzog i efikasnog poboljšanja zdravstvenog stanja pacijenta i što bržeg povratka normalnom funkcioniranju i obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Rhinostop® je dostupan u svim apotekama bez ljekarskog recepta u obliku sirupa za djecu stariju od 6 godina i tableta za odrasle. 

(Čuvajzdravlje)