Tragovi polena u medu nisu ni slični onima koje udišemo

– Nakon istraživanja koje je provela naša redakcija, došli smo do zaključaka da većina polena koji se nađe u medu nije ni slična onome koji se udahne i izazove alergijsku reakciju. Prvi razlog je što pčele sisaju nektar (polen) s cvijeća koje ne izaziva alergijske reakcije (uglavnom), a drugi što se sav nektar i polen toliko obradi od pčela te razloži na najprostije faktore – govori Mujkić.
Mlade radilice, dodaje, nektar premeću u ustima dvadesetak minuta dodajući mu enzime. One cijepaju saharozu iz nektara na glukozu i fruktozu. Nektar se nakon toga odlaže u stanice saća da ispari voda, da se zgusne i postane koncentriraniji. Nakon tog procesa, kada je smjesa već dovoljno gusta, radilice je ponovo žvaču i dovode u stanje koje bi se moglo nazvati medom, prenosi Avaz.
– Dakle, samo 100 posto siguran med je onaj koji prođe fabričku obradu (u ovom procesu se eliminira bilo kakav trag polena), ali i med iz domaće proizvodnje uglavnom nema rizika za razvoj alergijske reakcije – ističe Mujkić.
(Cuvajzdravlje.ba)
Povezani članci
SKB Mostar nabavio robotički uređaj Loop X
Sveučilišna klinička bolnica Mostar na konferenciji za novinare predstavit će najnoviji iskorak u radu Klinike za neurokirurgiju, a riječ je...
Počela kampanja ‘Dani srca’ u Mostaru
Sportski savez Grada Mostara, u saradnji s Udruženjem kardiologa HNK u povodu Svjetskog dana srca, a u okviru kampanje ''Dani...
Liječnici tvrde da je ovo najbolji položaj za spavanje kada imamo prehladu ili gripu
Kako bi pravilno funkcionirao, naš imunološki sistem se oslanja na dobar san. Ako se ne naspavamo dobro, trebat će nam...
Sezonski poremećaji: Jesen donosi slabljenje imuniteta i suhu kožu
Došla je jesen. Ono doba godine kada dani postaju sve kraći, a zalihe energije i raspoloženje padaju. Vjerovatno ste čuli...