Zdravlje

10 znakova da ne jedeš dovoljno kalorija

Autor: ČuvajZdravlje.ba
10 znakova da ne jedeš dovoljno kalorija

Tijekom drastičnih dijeta ili čišćenja tijela sokovima znaš da ne dobivaš dovoljno kalorija, no to obično traje samo nekoliko dana. No, puno naizgled dobrih dugoročnih dijeta ne pruža dovoljan broj kalorija, pogotovo ako vodiš aktivan život.

Prepoznaj znakove nedovoljnog unosa kalorija, te se potrudi na zdrav način pojesti više kalorija kako bi se izbjegli mogući zdravstveni problemi.

1. Nema rezultata

Jednom kad se tijelo privikne na premali unos kalorija, metabolizam će svu hranu spremati kao masnoće.

Možda ne zvuči logično, no kad dugo vremena vježbaš i paziš na dijetu, a ne vidiš rezultate, nekoliko tjedana trebaš jesti više kako bi se metabolizam resetirao.

2. Ne osjećaš glad

Nakon nekog vremena na dijeti koja ti daje premalo kalorija, prestat ćeš osjećati glad. Hormon gladi - grelin i hormon sitosti - leptin lako se poremete kad promijeniš način prehrane. Izostanak gladi jasan je pokazatelj kako su hormoni izvan ravnoteže, te je to jedan od znakova da ne jedeš dovoljno kalorija.

3. Umaraš se nakon vježbanja

Čak i ako si u dobroj formi, osjećaj umora nakon samo 15-ak minuta treninga znak je da tvoje tijelo nema dovoljno energije za vježbu. Organizam ne sagorijeva kalorije čim počneš s treningom, a kad ne jedeš dovoljno kalorija, nemaš ni dovoljno energije da dođeš u fazu sagorijevanja masti.

4. Tvoja koža pati

Ako primjećuješ probleme s kožom nakon duže dijete, to je vjerojatno zato što ne unosiš dovoljno kalorija. Povećaj kalorijski unos i pobrini se da uvijek jedeš sve potrebne nutrijente.

5. Boriš se s celulitom

Ovo se odnosi samo na žene. Premalo kalorija može uzrokovati poremećaj hormona i metabolizma, te to može dovesti do pojave celulita.

6. Teško ti je usredotočiti se na nešto

Primjećuješ li da ti je postalo teško usredotočiti se na svakodnevne obaveze, vrijeme je da povećaš kalorijski unos.

7. Muči te neredovita mjesečnica
 
Još jedan ženski problem. Premalo kalorija lako će poremetiti rad hormona i razinu estrogena, te tako uzrokovati izostanak ili kašnjenje mjesečnice.

8. Hladne ruke i noge

Kad premalo jedeš, temperatura tijela pada, te se to najlakše primjećuje na rukama i nogama.

9. Većinu vremena osjećaš umor

Nedovoljan unos kalorija rezultirat će stalnim umorom. Najbolje je napraviti kratku pauzu od dijete, te se usredotočiti na zdravlje.

10. Muči te zatvor

Jedeš li nedovoljno, može se dogoditi da te počne mučiti zatvor. Pobrini se da jedeš više vlakana!