Zdravlje

3 načina za brzinsku provjeru stanja organizma

Autor: ČuvajZdravlje.ba
3 načina za brzinsku provjeru stanja organizma

Nekoliko trenutaka i samo jedan pogled ponekad su dovoljni da biste shvatili da vam je nužan sistematski pregled i možda koja dodatna pretraga. Ako primijetite nešto od ovoga što slijedi, nazovite ljekara i dogovorite susret.

Jezik

Prema nekim izvorima, zdravlje svog probavnog sistema možete provjeriti pogledom na vlastiti jezik. Ako na njemu imate male bijele tačke, vaša jetra možda radi usporeno, a vidljiva crta procjepa po sredini jezika pokazuje da imate lošu probavu.

Oči

Plutaju li objekti u vašoj liniji pogleda, to može značiti da imate oštećenje na mrežnici. Crvene oči koje svrbe mogu biti posljedica konjuktivitisa. Posjetite ljekara ako problemi ne prestaju.

Kilaža

Izračunajte svoj indeks tjelesne mase (BMI). Podijelite svoju težinu s visinom na kvadrat. Primjer: 69 kg / 1,70 x 1,70 = 23,9. Ako je vaš BMI ispod 19 vrijeme je da počnete jesti jer niste dovoljno uhranjeni. Ako je između 19 i 24, zdravi ste, a ako je viši od 30, znači da vam je potrebna hitna promjena lifestyle. Morate se više kretati i vježbati te promijeniti način ishrane. Ljekar će vam pomoći savjetima.

(Ljepotaizdravlje.ba)