1. Kisela cvekla na sirovojelski način
Svi znamo za kiselu cveklu. Ali kako pripremiti cveklu tako da sačuvamo njezine vrijedne sastojke? Isprobajte ovaj recept kisele cvekle na sirovojelski način.
Sastojci:
2 cvekle
1 svježi čili
1 čaša rižinog octa
1/4 čaše smeđeg šećera
1 svježi list lovra
1/2 žličice papra
sol
Priprema:
- Operite, ogulite i tanko narežite cveklu. Stavite u staklenku.
- U loncu zakuhajte ocat, nasjeckani čili, šećer, papar i lovorov list.
- Prelijte cveklu sa vrelim octom i začinima.
- Dobro zatvorite staklenku.
Držite cveklu na tamnom hladnom mjestu
Rok trajanja: mjesec dana
2. Pikantna cvekla sa češnjakom
Ovu pikantnu cveklu možete namazati na kruh ili servirati uz druga jela. Jednostavna je za pripremiti, ali nikoga neće ostaviti ravnodušnim!
Sastojci:
2 cvekle
3-4 češanja bijelog luka
majoneza veganska (Omegol ili druga)
sol
Priprema:
- neoguljenu cveklu kuhati u vodi sa malo octa (da bi zadržala svoju boju) dok ne postane mekana
- izvaditi iz vode, ohladiti, oguliti i naribati na sitnom ribežu
- cveklu promiješati sa zgnječenim ili naribanim češnjakom, majonezom i soli.
U ovu salatu po želji možete dodati ribani sir (70-100 gr), drobljeni orah i/ili grožđice. Salatu možete držati u hladnjaku nekoliko dana.
3. Bogata ruska salata od cvekle (na vegetarijanski način)
Bez ove šarane salate je apsolutno nemoguće zamisliti Božićni stol u Rusiji. Priprema ove salate zahtjeva puno vremena, zbog toga obično se pravi samo za posebne dane. Na sreću, možete ju pripremiti dan prije Božića i držati u hladnjaku.
Sastojci:
cvekla - 1 kg
mrkva - 1 kg
sir ili tofu - 500 g
krumpir - 1 kg
veganska majoneza Omegol (ili Mileram i jogurt)
Priprema:
- Povrće operite u hladnoj vodi. Ne gulite ga i ne režite!
- Svaku vrstu povrća kuhajte u posebnom loncu, dok ne postane mekano (probajte sa nožem ili vilicom).
- Izvadite iz vode i dobro ohladite (povrće možete skuhati i dan prije, a sljedeći dan napraviti salatu).
- Dobro ohlađeno povrće ogulite sa nožem.
- Svaku vrstu povrća naribajte u posebnu zdjelu i podijelite na dva dijela
- Sir također naribajte u posebnu zdjelu i podijelite na pola.
Uzmite veliki plitki tanjur. Sada slažite povrće sloj po sloj, na sljedeći način:
krumpir
majoneza
mrkva
majoneza
sir
majoneza
cvekla
majoneza
Ponovite još jedan put. Zadnji sloj cvekle dobro premažite majonezom i ukrasite peršinom (po želji).
Napomena:
Unutrašnje slojeve salate premažite tankim slojem majoneze, inače će salata biti premasna.
Umjesto majoneze možete napraviti umak od Milerama i jogurta (1:1). Promiješajte Mileram i jogurt, dodajte sol, šećer, papar, kurkumu, asafoetidu, crnu sol i druge začine po želji.
Salatu možete držati u hladnjaku nekoliko dana. Samo ju trebate pokriti da se gornji sloj cvekle ne osuši.
- See more at: http://vijesti.ba/clanak/299928/3-ukusna-i-zdrava-recepta-od-cvekle#sthash.wcO4dknK.dpuf