Zdravlje

5 činjenica o menstruaciji koje bi svaka žena trebalo da zna

Autor: ČuvajZdravlje.ba
5 činjenica o menstruaciji koje bi svaka žena trebalo da zna

Na menstruaciju mogu uticati i stres i oboljenja, ali važno je znati šta zapravo znaci redovan ciklus.

Mnoge žene sve što se tiče intimnog zdravlja prepuštaju svojim ljekarima kroz redovne kontrole i preglede.

Ali, postoji nekoliko stvari koje bi trebalo da znate, a koje vam ginekolog možda neće reći, kako biste otkrile u kakvom stanju je vaše zdravlje, ublažile menstrualne bolove i saznale šta se zapravo događa “dole”.

1. PMS može da se spriječi

Ako se mučite sa neprijatnim predmenstrualnim simptomima, vitamin D i kalcijum mogu biti vaši odlični saveznici. Istraživanje sprovedeno 2005. godine pokazalo je da pojačan unos kalcijuma i vitamina D može značajno da smanji rizik od dobijanja PMS-a.

Takođe, pripazite i na ishranu: Žene koje su jele u prosjeku četiri obroka koja su obuhvatala nemasno mlijeko ili mliječne proizvode ili svjež sok od pomorandže, imale su manji rizik od PMS-a, pokazalo je 10-godišnje istraživanje.

2. Neredovni ciklusi možda i nisu “neredovni”

Neke žene ne ovuliraju redovno i zato nemaju redovne menstruacije. Na menstruaciju mogu uticati i stres i oboljenja, ali važno je znati šta zapravo znači redovan ciklus – od 25 do 35 dana od početka krvarenja do sljedećeg. Mnoge žene smatraju da imaju neredovne cikluse ako ne dobiju menstruaciju svakog mjeseca na isti datum, a to je potpuno pogrešan stav.

3. Kraći menstrualni ciklusi mogu ukazivati na anemiju

Ako imate kraće cikluse (15 dana) sa teškim krvarenjem, to bi mogao biti znak nedostatka gvožđa, mioma ili niskog hemoglobina. Žena tokom menstruacije gubi oko 50-60 ml krvi, što nije količina koja bi kod zdrave žene uzrokovala ikakvu neravnotežu, pa ako imate kraće cikluse kao što je opisano, obratite se ljekaru i saznajte o čemu je tačno riječ.

4. Gubitak masnoće – gubitak menstruacije

Ako je vaš BMI prenizak (8-12), tijelo se postavlja u “sistem za preživljavanje”, odnosno dolazi do amenoreje – izostanka menstruacije.

5. PMS ne traži slatko

Naučnici tvrde da ne postoji nijedan dokaz da je pojačana želja za slatkišima povezana sa pojavom PMS-a, već da je sve isključivo u vašoj glavi.

(Ljepotaizdravlje)