Zdravlje

8 impresivnih prednosti ispijanja soka od mrkve

Autor: ČuvajZdravlje.ba
8 impresivnih prednosti ispijanja soka od mrkve

Ne samo da obezbjeđuje kalijum i vitamin C, već je i veoma bogat provitaminom A.

Smatra se da ispijanje soka od mrkve jača imunitet i poboljšava zdravlje očiju i kože, između ostalih prednosti.

Ovo su impresivne prednosti ispijanja soka od mrkve:

1. Ovaj sok je veoma hranljiv
Sok od mrkve ima malo kalorija i ugljenih hidrata, a sadrži brojne hranljive materije. Jedna šolja (240 mL) sadrži:

Kalorije: 96

Proteini: 2 grama

Masti: manje od 1 grama

Ugljeni hidrati: 22 grama

Šećeri: 9 grama

Vlakna: 2 grama

Vitamin A (kao provitamin A): 255% dnevne vrijednosti

Vitamin C: 23%

Vitamin K: 31%

Kalijum: 15%

Sok od mrkve takođe obezbjeđuje karotenoidne pigmente lutein i zeaksantin, koji djeluju kao antioksidansi u vašem tijelu. Antioksidansi se bore protiv nestabilnih molekula zvanih slobodni radikali.

Glavni karotenoid u soku od mrkve je beta karoten, koji je odgovoran za narandžastu boju mrkve. Vaše tijelo ga pretvara u antioksidans vitamin A.

2. Može poboljšati zdravlje očiju
Sok od mrkve sadrži velike količine hranljivih materija koje pomažu vašim očima. Vitamin A je od vitalnog značaja za zdravlje očiju. Nekoliko studija povezuje unos voća i povrća koje sadrži provitamin A sa smanjenim rizikom od sljepila i očnih bolesti povezanih sa starenjem. Štaviše, sok od mrkve je odličan izvor luteina i zeaksantina, dva druga karotenoida koji se akumuliraju u vašim očima i štite ih od štetnog svjetla.

3. Jača imunitet
Sok od mrkve može ojačati vaš imuni sistem. Oba vitamina A i C koji se nalaze u soku od mrkve djeluju kao antioksidansi i štite imune ćelije od oštećenja slobodnih radikala. Pored toga, ovaj sok je bogat izvor vitamina B6. Ne samo da je vitamin B6 neophodan za optimalan imuni odgovor, već je njegov nedostatak povezan i sa oslabljenim imunitetom.

4. Može pružiti antikancerogene efekte
Studije u epruvetama sugerišu da određena jedinjenja u soku od mrkve mogu zaštititi od raka. Konkretno, poliacetileni, beta karoten i lutein iz ekstrakta soka mrkve mogu biti efikasni protiv ćelija leukemije.

Jedna studija je pokazala da je liječenje ćelija leukemije ekstraktima soka mrkve tokom 72 sata dovelo do smrti ćelija raka i zaustavilo ciklus rasta ćelija.

5. Može poboljšati kontrolu šećera u krvi
Pijenje malih količina soka od mrkve može pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi. To je zato što sok sadrži probiotike, koji su korisne bakterije koje utiču na bakterije crijeva povezane sa dijabetesom. Sok od mrkve ima nizak glikemijski indeks - mjeru koliko određena hrana povećava nivo šećera u krvi. Konzumiranje hrane i pića sa niskim glikemijskim indeksom može pomoći u poboljšanju kontrole šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom.

6. Može poboljšati zdravlje kože
Hranljive materije u soku mogu biti posebno korisne za zdravlje kože. Jedna šolja (250 ml) soka obezbjeđuje hranljive materije rastvorljive u vodi koje su neophodne za proizvodnju kolagena. Ovo jedinjenje je najzastupljeniji vlaknasti protein u vašem tijelu i obezbjeđuje elastičnost i snagu vašoj koži. Pored toga, vitamin C djeluje kao antioksidans i štiti vašu kožu od oštećenja slobodnih radikala. Beta karoten u soku od mrkve može takođe pomoći vašoj koži. Jedno istraživanje je pokazalo da dijeta bogata karotenoidima može zaštititi vašu kožu od oštećenja ultraljubičastog zračenja (UV) i poboljšati izgled kože.

7. Može poboljšati zdravlje srca
Sok od mrkve može pomoći u smanjenju faktora rizika za srčana oboljenja. Prvo, sok od mrkve je dobar izvor kalijuma , minerala koji igra važnu ulogu u pravilnoj regulaciji krvnog pritiska. Pokazalo se da dijeta sa visokim sadržajem kalijuma štiti od visokog krvnog pritiska i moždanog udara.

8. Može zaštititi vašu jetru
Smatra se da karotenoidi u soku od mrkve unaprjeđuju zdravlje jetre. Nekoliko studija ukazuje na to da antiinflamatorni i antioksidativni efekti karotenoida štite od nealkoholne bolesti masne jetre, prenosi Magazin.Novosti.

(Čuvajzdravlje.ba)