Zdravlje

Ako želite da živite duže, dižite tegove

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ako želite da živite duže, dižite tegove
Ljudi koji imaju snažne mišiće imaju više šansi da žive duže u odnosu na one koji imaju slabije, odnosno dizanje tegova produžava život, kažu naučnici sa Univerziteta u Mičegenu.

Naučnici kažu da nikada nije kasno početi sa vježbanjem i da je, čak, važnije za starije osobe da rade na vježbama snage, nego za mlađe.

Međutim, ovdje je potrebno naglasiti da je važnija snaga, a ne masa mišića.

Naučnici se slažu da čovjek ne može da uradi ništa da zaustavi starenje, ali može da značajno smanji posljedice starenja i samim tim teret za društvo, piše "Dejli mejl".

Naučnici sa Univerziteta u Mičigenu kažu da američko stanovništvo sve više stari i sada skoro polovina lica stariji od 65 godina živi sa određenim invaliditetom, što im otežava funkcionisanje i potrebna im je pomoć.

Poznato je da zdrava ishrana i fizička aktivnost štite od srčanih bolesti, dijabetesa, pa čak i raka.

Međutim, prema posljednjim istraživanjima, nije potrebno samo vježbati radi jačanja srca, već i radi jačanja snage mišića.

"Održanje mišićne snage kroz život, a posebno u kasnijem dobu je veoma važno za dugovječnost i nezavisno starenje", kaže autor studije doktor Kejt Duhovni.

Ona je dodala da je najvažnije sačuvati snagu ruku. Snaga zahvata ili stiska ruke je ključna mjera snage ili slabosti kako čovjek stari.

Čuvajzdravlje.ba