Znanstvenici su analizirali rezultate prethodnih 10 istraživanja na temu utjecaja avokada na zdravlje. Rezultati, objavljeni u časopisu Journal of Clinical Lipidology, otkrivaju da svakodnevnom konzumacijom avokada možete regulirati razinu kolesterola.
Naše istraživanje je pokazalo da avokado može regulirati razinu kolesterola i smanjiti razinu triglicerida, izjavio je voditelj istraživanja prof. Sachin Shah.
Avokado je hranjiv, sadrži malo kolesterola i natrija, jako je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K i folne kiseline. 100 grama avokada sadrži:
- 26% vitamina K,
- 20% folne kiseline,
- 17% vitamina C,
- 14% kalija,
- 14% vitamina B5,
- 13% vitamina B6 i
- 10% vitamina E od preporučene dnevne doze.
Rezultati istraživanja su pokazali da osobe koje svakodnevno konzumiraju avokado imaju nižu razinu lošeg (LDL) kolesterola i višu razinu dobrog (HDL) kolesterola. Razina kolesterola drastično utječe na rizik od nastanka srčanih bolesti.