Ovo su tipični simptomi

Bol u peti: Razumijevanje i pravilno liječenje plantarne fasciopatije

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Bol u peti: Razumijevanje i pravilno liječenje plantarne fasciopatije
Foto: Ilustracija

Petni trn, često pogrešno povezan s bolovima u peti, nije uzrok najčešćeg problema poznatog kao plantarna fasciopatija. Ova uobičajna tegoba, koja uzrokuje bol i upalu plantarne fascije - čvrste strukture koja se pruža duž tabana stopala od petne kosti prema prstima - često se javlja kod ljudi srednjih godina koji su prekomjerne težine i aktivni su. Tipičan simptom je jutarnja bol koja se s vremenom smanjuje kako se stopalo zagrijava.

Petni trn, vidljiv na rendgenskim snimkama, ne uzrokuje upalu fascije jer je anatomski smješten iznad njezinog hvatišta. Mnogi pacijenti s petnim trnom nemaju nikakvih simptoma ili upale. Stoga je važno postaviti pravilnu dijagnozu na temelju pacijentovih simptoma, a ne samo na temelju rendgenskih nalaza.

Liječenje plantarne fasciopatije često uključuje rehabilitaciju i vježbe koje pacijent provodi sam. Važno je biti strpljiv jer se bolovi neće odmah povući. Treba izbjegavati injekcije s kortikosteroidima u petu jer one mogu oslabiti vezivna tkiva fascije i ne rješavaju temeljni uzrok upale.

Operacija se rijetko preporučuje i razmatra se samo ako pacijent ne reagira na druge oblike liječenja tokom dugog razdoblja. Osim toga, preporučuje se nošenje udobne obuće s mekim potplatima kako bi se smanjio pritisak na petu tijekom aktivnosti.